Propast fabrike “Toza Marković”
Foto: Saša Urošev

Nekadašnji gigant otišao u stečaj

Propast fabrike “Toza Marković”

Društvo -
Nagomilana dugovanja, kao rezultat loše privatizacije, doprineli da bivši opekarski lider poslovno krahira i ode u radni stečaj

KIKINDA: Presudila ogromna dugovanja! U kikindskoj fabrici crepa i pločica “Toza Marković”, rešenjem stečajnog sudije Privrednog suda iz Zrenjanina proglašen je stečaj, nakon što je usvojen predlog za njegovo otvaranje koji je podnela Erste banka a.d. Novi Sad, jer joj nekadašnji opekarski lider duguje 5,5 miliona evra.

Predsednik fabričkog Nezavisnog sinidikata, Zoran Sredojev, kaže da se radi o radnom stečaju:-Shodno Zakonu o stečaju, biće primenjene sve odredbe i pravila prema poveriocima i 740 zaposlenih. Nadam se da će se većina radnika vratiti na posao.

“Toza Marković” mora da opstane- kategoričan je Sredojev. Radnici su uvereni da su nagomilana dugovanja, kao rezultat loše privatizacije tokom prethodnih osam godina, otkako je vlasnik “Toze Markovića” postala beogradska firma “ITH”, doprineli propasti fabrike I odlasku u stečaj:

"Samo za gas, fabrika “Srbijagasu” duguje 18 miliona evra, a na ime kredita bankama još 15 miliona. Pitam se kako je moguće da nadležni u tužilaštvu i privrednom kriminalu mogu da dozvole uzimanje kredita sa više hipoteka na jednom istom objektu?" pita se Branislav Tatić, predsednik UGS “Nezavisnost” u fabrici “Toza Marković.

Za stečajnog upravika imenovan je Dragan Božić, koji je bio i privremeni stečajni upravnik u fabrici u kojoj se proizvodnja trenutno odvija u dva pogona-gruboj i finoj keramici:-Fabrika ima potpisane ugovore i bilo bi dobro da proizvodnja bude nastavljena.

Na taj način će se uvećati I stečajna masa. Shodno Zakonu, u stečaju nema stalno zaposlenih, tako da će svi koji ostanu da rade morati da potpišu nove ugovore-ukazuje Tatić.Stečajni upravnik do polovine narednog meseca, obelodaniće ekonomsko-finansijski plan fabrike “Toza Marković” u stečaju.

Odbor poverilaca proceniće kakve su šanse za plan reorganizacije i oporavak fabrike čemu se nada i opštinska administracija. Funkcioneri lokalne samouprave više puta su konstatovali da država ne sme da dozvoli da ova fabrika propadne, nego da se konsoliduje i pronađe strateški partner.S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track