PROTEST ISPRED VLADE: Komunalci traže da im se plate ne smanjuju
Foto: Tanjug

Predali zahteve

PROTEST ISPRED VLADE: Komunalci traže da im se plate ne smanjuju

Društvo -
Prosečna plata zaposlenih u javno-komunalnom sektoru je 36.000 dinara i za 17 odsto je niža od proseka privrede Srbije, a za 27 odsto od zaposlenih u javnim preduzećima

BEOGRAD - Predstavnici sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj i saobraćajnoj delatnosti zatražili su danas da se zaposlenih u tim sektorima izuzmu iz odluke o smanjenju zarada, budući da se ne finansiraju iz budžeta.

Predstavnici dva sindikata - Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti predali su danas takve zahteve u Vladi Srbije za resorna ministarstva (finansija i saobraćaja) i za predsednika vlade.

Sindikati u svojim zahtevima traže, između ostalog, da što pre počnu pregovori i da se usaglase stavovi za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za komunalnu delatnosti, da se zaposleni u toj oblasti izuzmu od smanjenja zarada, i zalažu se za uvođenje sive ekonomije u legalne tokove.

Predsednik sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Milan Grujić smatra da je nepravedno da zaposleni u komunalnoj delatnosti budu obuhvaćeni merama štednje kroz smanjenje zarada u javnom sektoru, jer se ne finansiraju iz budžeta već novac zarađuju prodajom proizvoda i pružanjem usluga.

On je novinarima kazao da predstavnicima tih sindikata do sada niko nije dao šansu da obrazlože svoje zahteve, ističući da će smanjenje zarada itekako ugroziti materijalni i socijalni položaj 70.000 zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti koji rade u teškim uslovima.

Grujić je podsetio da je prosečcna plata zaposlenih u javno-komunalnom sektoru 36.000 dinara i da je za 17 odsto niža od proseka privrede Srbije, a 27 odsto od zaposlenih u javnim preduzećima.

Prema njegovim rečima, više od 30 odsto zaposlenih u komunalnoj delatnosti prima platu koja je niža od minimalne zarade.

Na današnoj sednici republičkog odbora sindikati će doneti odluku o daljim aktivnostima,najavio je i dodao da od Vlade Srbije očekuju razumevanje za predložene zahteve, kao i da će se jednom sedmično okupljati i skretati pažnju na svoj težak položaj.

Grujić je, takođe, najavio da će sindikati podneti inicijativu za ocenu ustavnosti propisa kojim se umanjuju zarade u javnim-komunalnim preduzećima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track