PROTEST: Vozači GSP 28.marta traže status službenog lica!
Foto: Beta

Traže oštrije kazne za napadače

PROTEST: Vozači GSP 28.marta traže status službenog lica!

Beograd -
Svrha ovog okupljanja u pokretu, mirne protestne šetnje, jeste da zbog velikog broja napada na vozače i zbog blagih kazni za počinioce, zatražimo zaštitu na svojim radnim mestima, kao i da vozači dobiju status službenog lica, kažu u Saobraćajnom sindikatu

BEOGRAD - Zbog napada na vozače Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) i blagih kazni za počinioce u Beogradu će se 28. marta održati protestna "Šetnja za veću bezbednost vozača GSP-a", navodi se u današnjem saopštenju, koje je potpisao predsednik Saobraćajnog sindikata Aleksandar Jokić.

"Svrha ovog javnog okupljanja u pokretu, mirne protestne šetnje, jeste da zbog velikog broja napada na vozače i zbog blagih kazni za počinioce, zatražimo zaštitu na svojim radnim mestima", kaže se u saopštenju, uz zahtev da vozači u javnom gradskom prevozu dobiju status službenog lica.

Učesnici šetnje će toga dana u 12 sati krenuti od Trga Republike ulicama Kolarčevom, Terazije, Trg Nikole Pašića, Kneza Miloša do Nemanjine 22-26 (Ministarstva pravde), gde će na pisarnici sindikalni predstavnik predati zahteve.

Zatraženo je da se pri budućim nabavkama vozila, koja su potrebna, jer je veliki broj solo autobusa iz 2003. godine, uvaži i mišljenje struke, odnosno vozača koji će tim autobusima upravljati.

Iznet je i zahtev da kabina vozača bude fizički odvojena od putnika i insistira se na ugradnji anti-vandal kabina, a zatraženo je da se prekine sa praksom izricanja uslovne osude i insistira na izricanju bezuslovne zatvorske kazne napadačima.

Zatraženo je da se izvrši ugradnja kvalitetnog video-nadzora u sva vozila, da se panik tasteri umreže sa nekom od policijskih stanica u gradu i da se obavi periodična provera njihove ispravnosti.

Iznet je i zahtev da se omogući prostor u elektronskim i štampanim medijima, kako bi putnici bili upoznati sa poslom vozača u javnom gradskom prevozu, ali i sa njihovim obavezama.

Zatraženo je omogućavanje korišćenja reklamnih panoa u vozilima i na staničnim mestima za edukaciju i informisanje putnika

."Za razliku od prethodnih godina nadležni organi su počeli da pronalaze počinioce i da ih hapse, ostaje samo da izrečene kazne budu oštrije i da u narednom periodu ne bude uslovnih, već samo zatvorskih kazni za napadače", ističe se u saopštenju.

"Mi ćemo se s naše strane truditi da poštujemo putnike, da ih bezbedno i udobno prevozimo, ali očekujemo i da oni, takođe, budu korektni, kulturni i ljubazni prema saobraćajnom osoblju", navedeno je u saopštenju.

Napadi na vozače javnog prevoza postali su skoro svakodnevni. U prošloj godini dogodilo se 59 napada, a pre desetak dana, 12. marta dogodila su se četiri nova napada u samo jednom danu. Pojedinačno, ali i u grupama, napadači su vozače udarali u glavu, pucali im u noge, šamarali ih, sekli noževima, tukli šipkama... Incidenti su se dešavali na staničnim mestima, okretnicama, ali i kada su autobusi bili u pokretu, puni putnika, čak i dok su prelazili preko mostova, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track