PROTEST: Zemljoradnici od muke čiste sneg

Štrajkuju i pomažu

PROTEST: Zemljoradnici od muke čiste sneg

Planeta -
Zemljoradnici od petka svakodnevno jezde traktorima po gradu, ali su traktore ostavili parkirane ispred Agencije, podelili se u tri ekipe, uzeli lopate i očistili sneg sa trotoara ispred bolnica

VARŠAVA - Poljski zemljoradnici koji od petka protestuju u Šćećinu na severozapadu Poljske tako što svakodnevno otežavaju saobraćaj sporom vožnjom traktorima, odabrali su novi vid protesta - uzeli su lopate i čiste sneg na ulicama. Šćećin je od nedelje, kada su celu Poljsku zahvatile obilne snežne padavine, najzavejaniji grad u Poljskoj i mesto na Baltiku u kojem je palo najviše snega.

"Solidarišemo se sa stanovnicima Šćećina i želimo da pokažemo da nismo tu sa zlim namerama", kazao je jedan od zemljoradnika koji su rešili da očiste sneg ispred tri glavne gradske bolnice. Zemljoradnici protestuju od sredine prošle sedmice ispred sedišta Agencije poljoprivrednih nekretnina u Šćećinu, nezadovoljni zbog navodnih mahinacija u prodaji poljoprivrednog zemljišta.

Od petka svakodnevno jezde traktorima po gradu, ali su traktore ostavili parkirane ispred Agencije, podelili se u tri ekipe, uzeli lopate i očistili sneg sa trotoara ispred bolnica.

"Zamolio sam zemljoradnike da ne dolaze privremeno novim traktorima u Šćećin. Ne želimo da na taj način parališemo grad", rekao je član štrajkačkog komiteta Jan Kozak. Sneg koji je početkom sedmice zavejao Poljsku i Češku znatno otežava saobraćaj u obe zemlje. U Donjoj Šleziji, prema granici sa Češkom, poljske železnice morale su da otkažu više vozova zbog neprohodnih pruga.

Otežan je i drumski saobraćaj iako su glavni pravci prohodni. Na granicama sa Belorusijom i Ukrajinom kamioni čekaju u dugim kolonama. U susednoj Češkoj su haos na autoputevima, pre svega na putu od Praga do nemačkih granica, napravili kamioni koji zbog poledice klize sa puta, a u čekanju da policija obavi uviđaj stvaraju se duge kolone automobila.

Neki lokalni putevi u planinskim predelima neprohodni su zbog nanosa snega i smetova pošto duva i jak vetar koji nanosi sneg na tek pročišćeni put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja