ZAVRŠENA PARADA PONOSA U PODGORICI: Privedeno na desetine huligana

Crna Gora ponosno

ZAVRŠENA PARADA PONOSA U PODGORICI: Privedeno na desetine huligana

Planeta -
Policija je u sukobima upotrebila pendreke i suzavac, dok su protivnici Parade ponosa uzvratili petardama, bakljama i kamenicama. Povređeno je 20 policajaca, a privedeno je 60 protivnika gej povorke

PODGORICA - Prva gej parada u glavnom gradu Crne Gore protekla je u znaku neviđenih mera policijskog obezbeđenja, kao i žestokih sukoba policije sa protivnicima gej parade, da bi učesnici povorke na kraju bili evakuisani iz centra grada.

Policija je u tim sukobima upotrebila pendreke i suzavac, dok su protivnici Parade ponosa uzvratili petardama, bakljama i kamenicama. U tim sukobima, povređeno je 20 policajaca, a privedeno je 60 protivnika gej povorke.

Paradu koja je održana pod sloganom "Crna Gora ponosno", obezbeđivalo je oko 2.000 policajaca koji su širi centar Podgorice stavili pod potpunu blokadu i oformili pet bezbednosnih prstena.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izjavio je danas da je policija profesionalno postupila tokom održavanje prve Parade ponosa u Podgorici, dodajući da neće biti kompromisa prema onima koji su prekršili zakon.

"Profesionalno i zakonito postupanje policije tokom održavanja Povorke ponosa prilika je da izrazim zahvalnost svim njenim pripadnicima, koji su ucestvovali u obezbeđivanju danasnjeg događaja", kazao je Konjević.

On je, u izjavi dostavljenoj medijima, povređenim pripadnicima policije poželeo brz i uspešan oporavak.

Konjević je zahvalio i građanima Podgorice koji su, kako je naveo, izrazili visok stepen tolerancije prema učesnicima Povorke ponosa i time pokazali razumevanje i uvažavanje različitosti, čime su dali veliki doprinos da skup protekne u bezbednoj atmosferi.

"Nadležne službe Uprave policije preduzeće dalje službene mere i radnje prema licima koja su na bilo koji način prekršila zakonske odredbe, narušavajući javni red i mir, nanoseći povrede policajcima i uništavajući privatnu i državnu imovinu. Uveren sam da će i drugi nadležni organi ispratiti aktivnosti policije i efikasnom reakcijom izreći adekvatne kazne prema onima koji su počinili bilo koji delikt svojim huliganskim ponašanjem", kazao je Konjević.

U neredima tokom i nakon Parade ponosa u Podgorici povređeno je 20 policajaca, a privedeno je 60 protivnika prve gej povorke u glavnom gradu Crne Gore, potvrdila je portparol Uprave policije Tamara Popović.

Ona je u izjavi medijima navela da je u Urgentnom bloku Kliničkog centra Crne Gore pomoć zatražilo 19 policajaca sa lakšim i jedan sa težim povredama.

Popovićeva je kazala da je zbog ometanja prve Parade ponosa u Podgorici do sada privedeno 60 osoba. "Od toga 39 punoletnih i 21 maloletno lice", navela je portparolka crnogorske policije, dodajući da je oko 1.500 osoba aktivno pokušavalo da spreči održavanje gej povorke.

Ona je dodala da su u toku aktivnosti na identifikovanju ostalih osoba koje su učestvovale u neredima, povodom Parade ponosa.

13:09 - Prema dosadašnjim podacima policije, lekarsku pomoć zatražilo je nekoliko demonstranata, ali i pripadnika policije. Uglavnom je reč o lakšim povredama.

13:08 - Policija po okolnim kvartovima još razbija manje grupe demonstranata. Do sada, policija je uhapsila na desetine huligana, a ekipe iz minuta u minut privode demonstrante u zgradu podgoričke policije. Inače, grupa huligana kamenovala je prozore na zgradi redakcije "Vijesti", kao i službeni automobil koji je bio parkiran ispred.

12:04 - Sve mobilne jedinice SAJ-a razbijaju grupe huligana u delu grada Preko Morače.12:03 - Naredna Parada ponosa u podgorici najavljena za jun, 2014.

11:55 - Parada ponosa u Podgorici je završena. Prema nezvaničnim informacijama, sukobi protivnika Parade i policije se nastavljaju van obezbeđene zone.

11:47 - Predstavnici beogradske parade ponosa čestitali su crnogorskim kolegama na uspešnoj organizaciji Parade, podsećajući da to njima nije pošlo za rukom nedavno u Beogradu.

11:43 - Kod ambasade SAD policija bacila suzavac na grupu huligana koji su stigli iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.11:38 - Bačen suzavac i na raskrsnici kod "Maše", huligani napadaju iz pravca lokala " Kerber", Ulica Ivana Vujoševića.11:37 - Sukob policije i huligana na Rimskom trgu. Bačen suzavac.11:36 - Hitna prema Kliničkom centru. pretpostavlja se da prevoze povređene iz sukoba policije i huligana.11:35 - Počeli govori ispred Skupštine. Danijel Kalezić poručio: Uspjeli smo!"Četvorogodišnji trud se isplatio", kazao je Kalezić okupljenima.Ana Dedivanović (Queer): "Povorka je uspela, ovo je naš grad, ovo je naša država, ovo su naše ulice. ""Današnja parada je pokazatelj da je podrška vlasti je suštinska, a ne deklarativna. Za kratko vreme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena", poručio je Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres.

11:32 - Huligani lome izloge na zgradi Vektre, u Moskovskoj ulici.11:29 - Neredi i u Staroj Varoši, kod restorana "Pod Volat". Oko 500 huligana pravi nerede, a policija odgovara suzavcem.11:17 - Ispred poslovnice CKB-a u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u toku je sukob policije i huligana. Više izloga je polomljeno. Prema policiji lete kamenice, policija uzvratila suzavcem. Oko 100-njak huligana ispred zgrade Vektre u Moskovskoj ulici lome zaštitne stubiće, policija ih rasteruje suzavcem. Sve vreme, helikopter Uprave policije nadleće deo grada "preko Morače".

11:11 - Iz pravca centra grada čula se jaka detonacija. Policija je na svim zgradama pored kojih prolazi parada. Crnogorska policija sukobila se sa oko 150 protivnika gej parade, koji su pokušali da uđu u deo grada u kojem se održava ta manifestacija. Policija je upotrebila pendreke da bi rasterala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama. Skup nadleće policijski helikopter.11:10 - Povorka je na mostu Blaža Jovanovića, a s obe strane ograde spuštene su velike zastave duginih boja, dugačke i po 20 metara.

11:05 - Povorka stigla do zgrade Predsednika Crne Gore, gde će se kratko zadržati. Očekuje se da će se tokom parade neko od organizatora obratiti okupljenima i javnosti.11:02 - Grupa huligana uhapšena je kod Sahat kule10:56 - Povorka prve podgoričke Parade je krenula, sa oko 100 učesnika. Predviđeno je da se povorka prošeta do stare zgrade Vlade i nazad. Osim zastava EU, LGBT i ostalih organizacija, tu su i transparenti "Progres je tolerancija", "Svako ima svoje pravo", "Gej je ok", "Love is love"... Učesnici su razvili i transparente "Ljubi pedera", "Homofobija nije porodična vrijednost", "Ja sam za trransformaciju svijesti", "I mi smo za Budućnost" kao i "Svako svoga posla".Među učesnicima su i organizatori beogradske i splitske parade ponosa.

10:50 - Tri kordona policije u ulici slobode. Na Trgu republike, kod fontane, grupsanje mlađih osoba u grupama od 5-6.

10:45 - Oko 60-70 okupljenih u Kraljevom parku.

10:42 - Suzavac bačen kod gradilišta hotela "Hilton". Oko 300-400 osoba grupiše kod Sportskog centra, hrama Hristovog vaskresenja i stadiona "Budućnosti".

Vlada Crne Gore je, kako je saopšteno u četvrtak, izrazila političku podršku održavanju Parade ponosa i ohrabrila resorno ministarstvo da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi na dan održavanja tog skupa bio očuvan red i mir.Crnogorsku vladu će na Paradi ponosa predstavljati ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović sa saradnicima i savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.Iz policije je na konferenciji za medije poručeno da će tokom, pre i nakon parade učiniti sve da zaštite učesnike prajda.

Foto: printskrin Tanjug
Foto: printskrin Tanjug

Organizatori se ne plaše nereda na Paradi ponosa, kazao je Danijel Kalezić iz organizacije "Kvir Montenegro", koja organizuje paradu. On je rekao da veruju policiji i da očekuju bolji rad tužilaštva."Povorka, koja će se, uz političku i tehničku podršku vladinih institucija, održati u nedelju pokazuje da Crna Gora baštini vrednosti poštovanja drugih. Taj događaj, koji je odlučan korak da se unaprede prava te grupacije, dokaz je i uspešne saradnje vlade sa NVO sektorom u borbi protiv svih oblika diskriminacije", rekla je šef kabineta ministra pravde Tanja Pavićević.

Policija je organizatorima predložila maršrutu, koja će biti i najlakša za fizičko obezbeđenje šetnje. Potez od hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade odabran je za šetnju učesnika “prajda” jer na toj deonici nema okolnih naseljenih zgrada ali ni “ušuškanih” pozicija za napad.Policija je u petak saopštila da će za saobraćaj zatvoriti sve ulice u samom centru Podgorice od tri sata posle ponoći, pa sve do nedelje oko 15 časova. Policija će u samom centru sprovesti svojevrstan “policijski čas” od zore pa sve do okončanja Parade ponosa.

U organizaciji najvećeg bezbednosnog rizika u novijoj crnogorskoj istoriji Uprava policije se suočila i sa manjkom intervencijske opreme, koju pripadnici UP duže prilikom obezbeđenja visokorizičnih skupova. U UP se saznaje da crnogorska policija u magacinima ima oko 800 komada intervencijske opreme, zbog čega su bili prinuđeni da pomoć potraže iz Srbije.Vrh Uprave policije se zbog toga obratio fabrici “Mile Dragić” iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom specijalizovane opremu za policiju, kriminalističke, bezbednosne i vojne službe, da im na revers pošalju nekoliko stotina kompleta za ulične intervencije. Saznaje se da je oko 400 kompleta stiglo u Podgoricu, a potom su podeljeni službenicima koji će, prema planu štaba, pre, za vreme i nakon Parade ponosa biti zaduženi za pokrivanje uličnih pozicija.Službenici policije, koji će biti u obezbeđenju skupa, na sebi će imati radne i uniforme za intervencijske zadatke i sa sobom će dužiti - palicu, pištolj, lisice, prsluk za ulične nerede, intervencijski šljem, štit i štitnike za ruke i noge, kao i gas maske.

Crkva se protivi održavanju Parade ponosa, ali je iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno da ranije upućeno pismo mitropolita Amfilohija nije i ne sme biti shvaćeno kao poziv na bilo kakvo nasilje protiv bilo koga, već kao poziv na razum, mir, bratsku ljubav i slogu.Dan uoči održavanja "Montenegro prajda" u glavnom gradu Crne Gore napadnut je istaknuti član LGBT zajednice. Kao i u sličnim incidentima prethodnih nedelja i ovoga puta napadači su bili maloletnici.Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je u julu u Budvi, a manifestacija je protekla u znaku žestokih sukoba policije i protivnika gej parade.

Foto: printskrin Tanjug
Foto: printskrin Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track