Prvi put na izborima devet lista

ZEM-IZBORI-LISTE

Prvi put na izborima devet lista

Politika -
Na 18 lista predloženo je ukupno 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mesta

BEOGRAD- Na parlamentarnim izborima u Srbiji 6. maja prvi put će učestvovati devet od ukupno 18 izbornih lista koje su predložile ukupno 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mesta.

Na izborima će se prvi put pojaviti Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića nastala raspadom Srpske radikalne stranke, i to na listi "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić".

Pod novim imenom "Ujedinjeni regioni - Mlađan Dinkić" na izborima će učestcovati stranka G17 plus, koja je, zajedno sa više lokalnih i regionalnih političkih stranaka, formirala novi pokret. G17 plus je na izborima 2008. učestvovala na listi "Za evropsku Srbiju-Boris Tadić".

Na listi "Pokrenimo Srbiju" je i Nova Srbija Velimira Ilića koja je na prošlim izborima 11. maja 2008. bila u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice, kao i Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića i predstavnici nekoliko udruženja. Na izborima će se prvi put pojaviti i "Dveri - za život Srbije", "Pokret radnika i seljaka", "Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković", "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić", kao i "Crnogorska partija – Nenad Stevović", "Komunistička partija - Josip Broz" i "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Na izbore će samostalno izaći Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije, Savez vojvođanskih Madara, Dveri, Socijaldemokratski savez, Crnogorska partija, Komunistička partija i Nijedan od ponuđenih odgovora. Uz Demokratsku stranku na prethodnim izborima održanim 9. maja 2008. bio je i Srpski pokret obnove koji na izborima 6. maja nastupa u Koaliciji Preokret koju čine i Liberalno demokratska partija, Socijaldemokratska partija, predstavnici Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i lokalnih partija.

Na parlamentarnim izborima 6. maja učestvovaće i lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić", "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS", "Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić", "Stranka demokratske akcije Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin i "Koalicija "Albanaca preševske doline". Na parlamentarnim izborima učestvovaće šest manjinskih izbornih lista, a za ukupno 250 poslaničkih mesta u budućem skupštinskom sazivu predloženo je ukupno 3.065 kandidata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track