PRVI PUT U NAŠOJ ISTORIJI: Tri dame novi piloti Er Srbije!

Primljene na konkursu

PRVI PUT U NAŠOJ ISTORIJI: Tri dame novi piloti Er Srbije!

Društvo -
Biljana Savić, Danijela Miletić i Ivana Milojević poručuju: Čast je leteti za srpskog prevoznika

BEOGRAD - Prvi put u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije avionima će upravljati i žene piloti! Biljana Savić, Danijela Miletić i Ivana Milojević.

Za njih je „Er Srbija“ otvorila vrata kokpita. Primljene su na konkursu. Znanjem o vazduhoplovstvu, umećem na simulatoru, položenim raznim testovima, oduševile su komisiju i dokazale da su podjednako dobre, pa možda i bolje od kolega muškaraca.

Profesionalne dozvole već imaju. Letačko iskustvo, takođe. Imaju i dozvole za različite tipove aviona, a dobiće i za one kojima će ubuduće upravljati. Tako Biljani i Danijeli danas počinje šestonedeljna obuka za „erbasove“ u trening-centru „Er Berlina“ u Nemačkoj.

Ivana „startuje“ sredinom februara sa obukom u Beogradu za tip aviona ATR-72, koja traje osam nedelja. Posle toga, kada završe i formalnosti oko upisa tipa letelice u dozvole, sledi linijska obuka - za komandama u avionima pod budnim okom instruktora. A, susret sa putnicima očekuje ih već tokom ove letnje sezone.

Najmlađa, dvadesetsedmogodišnja Biljana Savić, sanja liniju Beograd - Abu Dabi. Za partnerstvo „Er Srbije“ i „Etihada“ kaže da je dobitna kombinacija, pa zato za svoj prvi let u uniformi nacionalne avio-kompanije i priželjkuje Emirate.

- Čast je leteti za „Er Srbiju“ - navodi Biljana. - Nacionalna avio-kompanija je uradila veliku stvar. Konkurs je bio javni, ko zaslužuje, taj prolazi. I to mi se sviđa, jer sam u Australiji odrasla u jednom takvom sistemu. Drago mi je što ću raditi u modernoj avio-kompaniji, koja je lider u regionu, koja otvara veliki broj novih destinacija, imaće nove avione... Sviđa mi se i uniforma, jedva čekam da mi krojači uzmu meru. A, za nas pilote, pantalone i ravne cipele.

Biljana je rođena u Valjevu, ali se porodica, dok je još bila beba, preselila u Australiju. Prva poseta Srbiji i izabrala je zanimanje. Seća se, bilo joj je sedam godina. „Aeroflot“. Sidnej - Moskva - Beograd. Zamolila je mama stjuardesu da uvede Biljanu u kokpit.

- Niko u mojoj porodici nema veze sa avijacijom, ali znala sam da ću biti pilot onog trenutka kada sam prvi put ušla u kabinu i ugledala tu gomilu dugmića - priča Biljana. - Svi su mi govorili ma daj, žena pilot. Videćete vi, rekla sam i pokazala. Tokom školovanja birala sam one predmete koji su imali veze sa vazduhoplovstvom. Letim od svoje 16. godine.

Prvo su to bili sportski avioni u Australiji, a onda sam 2004. godine upisala Pilotsku akademiju u Vršcu i tu sam stekla zvanje profesionalnog pilota krajem 2007. Ostala sam u Srbiji. Prošla sam obuke za nekoliko tipova aviona, biznis džetove. A to su isto mlaznjaci. Tri godine pilotirala sam avionima jedne privatne avio-kompanije u Srbiji. A, onda je „Er Srbija“ raspisala konkurs, javila sam se i položila. Kada su me obavestili da sam primljena, sreći nije bilo kraja. Vratila sam se tu gde sam rođena, i to je posebna emocija.

Jat“ je ranije imao uslov za pilote, prolazili su samo oni koji su služili vojsku, zato i nije bilo žena.

- Ali, znala sam da će i srpska nacionalna avio-kompanija jednog dana zaposliti i žene pilote i strpljivo sam čekala - priča Biljana.

Oduševi se svaki put kada na svetskim aerodromima vidi dve žene, jedna kapetan, a druga kopilot.

Iz Belgije, gde živi, Danijela Miletić je direktno otputovala u Nemačku na obuku za „erbas“.

Kako kaže zvanje profesionalnog pilota stekla je u „Ostend er koledžu“ u Belgiji. Radila je za nemačku avio-kompaniju na biznis džet avionu.

- Teško je ženama da dođu do pilotskog zvanja i baš zbog toga one koje se bave ovim poslom su verovatno najviše motivisani piloti koji se mogu naći - kaže Danijela. Ona u tome vidi jedinu razliku između žena i muškaraca pilota.

Generalni direktor

DANE KONDIĆ: PONOSNI SMO ŠTO ĆEMO IMATI ŽENE PILOTE

Ponosni smo što ćemo imati tri žene pilota, koje će upravljati našim avionima - kaže Dane Kondić, generalni direktor „Er Srbije“.

- Dve dame pilotiraće vazduhoplovima A319, ali takođe i „erbasovima“ A320 kada nam 2018. budu isporučene te letelice. Jedna žena pilot će upravljati ATR 72. Ovo je važan trenutak u istoriji srpskog nacionalnog avio-prevoznika i pokazuje našu posvećenost pružanju jednakih mogućnosti, što je jedna od osnovnih vrednosti „Er Srbije“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track