Papa Franja obratio se prvi put s prozora
Foto: Reuters

Papa Franja obratio se prvi put s prozora

Planeta -
Papa nije čitao pisani govor već spontano govorio o božjoj moći da prašta

VATKAN - Papa Franja danas se prvi put sa prozora Vatikana obratio vernicima, kojih se na Trgu Svetog Petra okupilo više od 100.000.

Glavana poruka prvog govora pape Franje I bila je:

“Bog se nikada ne umori opraštajući nam, mi smo ti koji se umorimo tražeći oprost. Pozdravljam vas, braćo i sestre u ovu nedelju, na dan Gospodov", rekao je Papa pozdravljajući okupljene na trgu na kojem su dominirale argentinske zastave. Ovaj trg danas simbolizuje celi svet", naglasio je u govoru često prekidan gromoglasnim apaluzom .

I danas je Papa više govorio iz glave nego čitao s papira. Ispričao je koliko mu je značila knjiga jednog kolege, kardinala Kaspera koja govori o muci gospodnjoj, ali odmah i naglasio kako time ne želi raditi marketing jednom od svojih kardinala za tu knjigu. U raskidu s tradicijom, papa nije čitao pisani govor već spontano govorio o božjoj moći da prašta.

Oko dva sata ranije, papa se neočekivano pojavio u javnosti i održao kratku propoved u maloj parohijskoj crkvi. Papski prozor otvoren je danas prvi put od kako je Benedikt XVI dao svoj poslednji blagoslov u nedelju, 24. februara. Četiri dana kasnije, Benedikt se povukao, čime je postao prvi papa koji je to učinio u poslednjih 600 godina. Franja, prvi latinoamerički papa, izabran je 13. marta.

http://www.youtube.com/watch?v=JlLS0RapAYo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track