Psovke na Radio Beogradu: Ku.ac je bog otac!

Psovke na Radio Beogradu: Ku.ac je bog otac!

Društvo -
U psovkama s „ku.cem“ uvek se radi o ku.cu kao pravedniku, kao biču, kao nagradi i kazni, kao ratniku koji može biti milosrdan i prek, objasnio je spiker

BEOGRAD - Bogat naučni program!U duhu prozivki ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića, koje je uputio čelnicima RTS zbog manjka obrazovnih emisija, pitamo se da li je na umu imao ovo: „Bog te je.o“, „Je.o te ko te posl’o“, „Je.o te onaj što te gleda“, „Je.o te otac“, „Je.o ti pas mater“ ili, možda, „Stoko smrdljiva“!Upravo te pogrdne rečenice mogle su se čuti u naučno-obrazovnoj emisiji koju je emitovao Treći program Radio Beograda, pod okriljem Javnog servisa na čijem je čelu Aleksandar Tijanić.- Čak je i irruma-re, pušenje ku.ca, bio aktivni glagol rezervisan za aktivnog partnera, onog koji stavlja svoj ud, davaoca penisa, ubacivača ku.ca u usta primaoca. Pasivni primalac nije vršio radnju felacije, nego je trpeo - reči su spikera Aleksandra Božovića koje su otišle u etar i koje je preko svog radio-aparata mogao da čuje svaki čovek u Srbiji.Kako je za Kurir objašnjeno u ovom radiju, u pitanju je delo „Indeks opsovanog“ našeg eminentnog filozofa Predraga Krstića.- Osnovni kriterijum za odabir tekstova, koji će se od osam uveče do pet ujutru emitovati u Trećem programu, jeste da budu naučno-teorijsko relevantni. Ovo delo se bavi problematizovanjem psovanja, koji je važan fenomen u našem, ali i u drugim društvima - rekao je Ivan Milenković, glavni urednik Trećeg programa Radio Beograda.Ovako je dalje tekla emisija:- Pošto smo tako apsolvirali status „je.anja“ u psovkama, okrećemo se delatniku u tom preduzeću. To naravno nije „je.ač“, nego ono čega je on nosilac ili personifikacija. U psovkama sa „ku.cem“ se uvek radi o ku.cu kao pravedniku, kao osvetniku, kao biču, kao nagradi i kazni, kao bogu ocu, kao univerzalnom ratniku, koji može biti i milosrdan i prek - reči su ovog autora, koje je preneo Treći program Radio Beograda.

Šta se može naučiti iz emisijeLatinskiSrpskiFelix bene futuisSrećniče, je.ao si dobroFututa sum hicOvde sam se je.alaFutu-tioJe.anjePerfututumIzje.anIrruma-re Prinuditi na pušenje ku.ca

Zašto se kaže „Boli me ku..c“U ovoj emisiji su se bavili i poreklom uzrečice „Boli me ku.ac“.- Profesor Popović priznaje da nema dokaza u prilog rekonstrukcije nastanka ove rečenice, na koju ne samo Poljaci, nego i drugi mogu da reaguju jedino upućivanjem odgovarajućem lekaru. Postoji, međutim, hipoteza. Prema njoj je izvorni iskaz glasio „Ne boli me ku.ac“, a onda je efektivnosti radi ispalo obrnuto. A zašto baš ku.ac? Priča se tu poziva na medicinske činjenice. Bolovi ku.ca pri izbacivanju kamenja su izuzetno jaki, u muškaraca možda najjači i mogu se meriti s porođajnim bolovima kod žena. A kada kažemo da nas boli ku.ac? Profesorski primer, kada kasnimo na predavanje, kada kasnimo na posao, svejedno... - objasnio je spiker Radio Beograda.

Milka Canić: Nisam za vulgarizaciju jezika!Lektor Milka Canić rekla je da tema emisije može da bude bilo šta, pa čak i psovka. Međutim, ona to ne podržava i smatra da psovka nije dobro i nužno sredstvo komuniciranja.- Nisam za vulgarizaciju jezika, ni u medijima ni u javnom životu, pa čak ni kada je to upakovano kao naučno delo. Zalažem se za lepotu jezika, ali se ne sablažnjavam nad psovkama - rekla je ona za Kurir.

http://www.youtube.com/watch?v=UWoK6Wi_Wm0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track