(FOTO) PUKAO NASIP KOD OBRENOVCA: Kolubara se izlila, u toku hitna evakuacija stanovništva!
Foto: Tanjug

Drama

(FOTO) PUKAO NASIP KOD OBRENOVCA: Kolubara se izlila, u toku hitna evakuacija stanovništva!

Srbija -
Meštani se evakuišu u Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj"
1 / 22 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Velikom Polju, nadomak Obrenovca, pukla je brana, reka Kolubara se izlila, a trenutno je u toku hitna evakuacija stanovništva.

Meštani se evakuišu u Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj". Očekuje se da u selo Poljane, mesto gde je nasip i probijen, dođe predsednik države Tomislav Nikolić.

"Nije pukla brana kod Obrenovca, nego imamo problem s ljudima koji ne žele da se evakuišu. Pedesetak meštana je evakuisano, a malopre je ovde bio i predsednik Srbije (Tomislav Nikolić) koji je apelovao na građane da pristanu na evakuaciju", rekao je Načelnik Štaba za vanredne situacije Predrag Marić. Po njegovim rečima, reč je o "starom problemu", jer se veliko izlivanje Kolubare na ovom području dešavalo i ranije, 1981. i 2011. godine. Meštani Velikog Polja evakuišu se u Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj".

Na delu opštine Obrenovac, u Velikom Polju, zbog obilnih padavina reka Kolubara se prelila preko nasipa, a u toku je evakuacija građana iz dvadesetak kuća.

"Na tom poručiju je još jedno dvadesetak kuća u kojima vršimo evakuaciju, a situacija je pod kontrolom rekao je načelnik beogradske Uprave za vanredne situacije Rade Milošević.On je naveo da će situacija na tom području zavisiti od daljeg rasta nivoa Kolubare i njenog dalje prodiranja ka Obrenovcu.

"Nije još ništa alarmantno,... može da bude, ali trenutno nije", rekao je Milošević objasnivši da se Kolubara, u jednom delu ka Velikom polju "polako preliva preko nasipa". Prema njegovim rečima, sa područja opštine Obrenovac je do sada evakuisano oko 150 ljudi, a smešteni su po privatnim kućama, u hotelu i jednoj od škola.

Kolubara je probila nasip na dva mesta. Naređena je hitna evakuacija, ali kako kaže pomoćnik predsednika opštine Obrenovac, Ivan Jegorević, imaju problem jer masa ljudi odbija da se iseljava.

"Mnogi odbijaju da se evakuišu iako Kolubara nezadrživo prodire. Ugroženo je oko 100 kuća. Dobili smo striktno naređenje da su prioritet spasavanje ljudskih života", rekao je Jegorević.

Prema njegovim rečima opština je obezbedila nužni smeštaj za ugroženo stanovništvo na nekoliko lokacija - hotel, Gerontološki centar, mesne zajednice koje nisu ugrožene poplavama i osnovne i srednje škole u Obrenovcu.

http://www.youtube.com/watch?v=8ekhwS7O5BY

Podsetimo, Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sednici vanrednu situaciju na teritoriji čitave Srbije zbog obilnih padavina i nezapamćenih poplava koje su nas zadesile.

Vanredna situacija proglašena je na zahtev Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojem je, ranije danas, razmatrana situacija u zemlji izazvana obilnim padavinama i poplavama.

U Skeli kod Obrenovca je evakuisana jedna porodica.

Foto: Života Mirčetić
Foto: Života Mirčetić

"Voda i dalje nadire sa svih stra,a svi savski kanali su puni. Pumpe ne mogu više da postignu da ispumpaju kanale", rekao je predsednik mesne zajednice Skela Života Žića Mirčetić.

Zbog izlivanja reke Kolubare, Rudarski basen "Kolubara" koja proizvodi ugalj za polovinu proizvodnje struje u Srbiji, obustavila proizvodnju. Proizvodnja struje nije ugrožena, Termoelektrane "Nikola Tesla" imaju dovoljne zalihe.

Kako se navodi u saopštenju, proizvodnja uglja zaustavljena je u noći između srede i četvrtka i neće biti nastavljena dok se vreme ne stabilizuje, ali proizvodnja struje nije ugrožena jer obrenovačke Termoelektrane "Nikola Tesla" imaju dovoljne zalihe.Vlada je istovremeno zatražila pomoć od Evropske komisije, Rusije i Slovenije.

Saobraćajno preduzeće "Lasta" obavestilo je putnike da su od 11.00 časova skraćene sledeće linije:

Polasci za Dren (Iverić) saobraćaju do stanice Dren (Prodavnica),Polasci za Vukićevicu ne idu do Arsenovića brda,

Polasci za Stepojevac saobraćaju do okretnice u Konaticama,Polasci za Baljevac saobraćaju do doma u Baljevcu,

Polasci za Jasenak saobraćaju do Stare okretnice,

Polaci za Poljane do Brgula (stanica Brgule - Kolubara),

Polaci na liniji Barič (Ambulanta) - Mala Moštanica - Duboko - Mala Moštanica - Barič (Ambulanta) , saobraćaju trasom Barič (Ambulanta) - Duboko - Mala Moštanica (okretnica) - Duboko - Barič (Ambulanta).

Obilne padavina su donele velike probleme građanima opštine Ub gde je u toku evakuacija, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a evakuišu građane Uba", naveo je MUP na svom sajtu. Zbog kiše došlo je do prekida saobraćaja na više putnih pravaca a od oko 14 i 50 i na delu puta Pojate -Kruševac, kod naplatne rampe.

http://www.youtube.com/watch?v=7KI0ltdx9TQ

(EPK/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track