PUNE RUKE POSLA ZA HITNU: Beograđani se onesvešćivali na ulicama od vrućine

Svuda s flašicom vode

PUNE RUKE POSLA ZA HITNU: Beograđani se onesvešćivali na ulicama od vrućine

Beograd -
Nije bilo sunčanica i toplotnog udara, ali je bilo kolapsa, naglasila je portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura

BEOGRAD - Nagli skok temperature zasmetao je danas svima, a posebno hroničnim bolesnicima, tako da su bila česta kolabiranja i nesvestice na ulicama.

Hitna pomoć imala je povećan broj poziva, samo do 14 sati bilo je 86 intervencija od čega je 35 na javnim mestima, rekla je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Nije bilo sunčanica i toplotnog udara, ali je bilo kolapsa na ulicama", naglasila je Macura i dodala da je nagli skok temperature najviše smetao hroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima.I u Centru za hipertenziju Kliničkog centra Srbije kažu da je juče i danas povećan broj pacijenata i da visoke temperature teško podnose pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, ali i zdrave osobe."Povišena spoljna temperatura dovodi do širenja krvnih sudova i pojačanog znojenja, što uslovljava pad krvnog pritiska, tako da terapija kod pacijenata koji imaju povećan krvni pritisak mora da se koriguje", objašnjava načelnica Centra za hipertenziju prof. Vesna Stojanov.

Malaksalost, slabost, pospanost, pad koncentracije...

Ona kaže da pacijenti sa hipertenzijom usled naglog skoka temperature obično osećaju malaksalost, slabost, pospanost i često se lekarima žale da nemaju koncentraciju kao ranije, pa čak može da dođe i do kolabiranja. Visoke temperature, kako objašnjava, ne prijaju ni zdravima jer kod svakog dolazi do pada vrednosti krvnog pritiska pa su takve osobe mnogo pospanije, tromije.Prof. Stojanov kaže da je tokom vrelih dana najvažnije da pacijenti, ali i zdrave osobe, unose dovoljnu količinu tečnosti kako ne bi došlo do kolapsa i nesvestice."Naše su zablude da vodu pijemo onda kada smo žedni, jer kada smo žedni već je organizam u nekom stepenu dehidracije. Zato moramo da unosimo litar i po do dva litra vode tokom vrelih letnjih dana. Sa sobom uvek treba nositi flašicu vode", kaže Stojanov.

Klima - šok za organizam

Ona je dodala da na ulicu ne treba izlaziti 11 do 16 sati, ali i da se vodi računa o klimatizaciji prostorija, jer ako su temperaturne razlike velike može doći do kolabiranja i gubitka svesti.

"Često se temperatura u prostorijama spusti na 22 stepena dok je napolju 35 stepeni. Ulazak sa toplog u tako rashlađenu prostoriju je šok za organizam", kaže načelnica Centra za hipertenziju.Ona dodaje da razlika spoljne i sobne temperature može da bude pet do sedam sztepeni Celzijusa i da je sve preko toga atak na organizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track