Pupovac zabrinut za odnose Beograda i Zagreba

Posle sramne presude Haga

Pupovac zabrinut za odnose Beograda i Zagreba

Politika -
Hrvatska javnost je oduševljena, javnost Srbije šokirana, a mi smo negde u sredini. Duboko sam zabrinut za srpsko-hrvatske odnose, položaj srpske zajednice u Hrvatskoj, naglasio je Pupovac

BEČ - Posle oslobađajuće presude dvojici hrvatskih generala pred Haškim tribunalom, Hrvatska pristupa Evropskoj uniji a da nije rešeno pitanje krivice za ratne zločine, izjavio je lider Srpskog nacionalnog veća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac, izražavajući zabrinutost za odnose Zagreba i Beograda.

"Hrvatska javnost je oduševljena, javnost Srbije šokirana, a mi smo negde u sredini. Duboko sam zabrinut za srpsko-hrvatske odnose, položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i demokratizaciju političkih vrednosti", naglasio je on u intervjuu bečkom Standardu govoreći o posledicama presude Haškog tribunala.

Pupovac je ocenio da se u ovom trenutku čini da smo se "vratili u devedesete godine". On je ukazao da se čini besmislenim suočavanje sa tamnom prošlošću 90-te i politike tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, posle oslobađajuće presude Tribunala Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Presuda nije shvaćena kao sloboda za dva generala, već kao oslobađanje od krivice i pobeda one politike od koje se Hrvatska distancirala od 2000.", poručio je Pupovac.

Prema njegovim rečima, posle oslobađanja generala Gotovine, Markača i Ivana Čermaka, ostalo je otvoreno pitanje ko je kriv.

"Zašto jedan rat za ponovno uspostavljanje granica, koji je prerastao u veliki zločin etničkog čišćenja treba da bude legitiman? Za dvojicu generala je odluka dobra, ali za osećaj pravde to nije", dodao je on.

Pupovac je istakao da postoji malo razloga za optimizam da bi hrvatski sudovi mogli doprineti rasvetljavanju zločina nad Srbima.

"Poslednjih meseci je bilo dve presude, kod kojih je argumentovano da su optuženi bili rezervisti u otadžbinskom ratu", objasnio je on.Pupovac je dodao da presuda Haškog tribunala nije "najgore što se dogodilo srpskoj zajednici", pošto su proterivani, strigmatizovani i izgubili posao, tako da oni ne postavljaju pitanje da li suzadovoljni ili ne, već da li mogu živeti bez straha.

Na pitanje koje posledice po budućnost može imati presuda Haškog tribunala, on je odgovorio da je 20 godina proveo verujući u drugačiju Hrvatsku, u kojoj mogu zajedno živeti različiti ljudi i u kojoj pravda pobeduje.

"Međutim, ako sada pristupimo EU dominantnom logikom da je "rat završen" i da je time rešeno i pitanje ratnih zločina, onda se etabliše novi kanon. Tada neće samo mnogi od nas živeti razočarani već i uz pitanje "šta učiniti sa činjenicom da su se dogodili zločini i da odgovorni ne da nisu kažnjeni, već ni osramoćeni" ", zaključio je Pupovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track