Pusi Rajot: Putin vodi u haos!
Foto: AP

Pusi Rajot: Putin vodi u haos!

Planeta -
Ruski predsednik Rusiju vodi ka potpunoj nestabilnosti i haosu, navodi Tolokonikova

Dve članica ruske pank rok grupe Pusi rajot zatražile su u američkom Kongresu da se listi ljudi koji krše ljuska prava u Rusiji doda još 16 ruskih zvaničnika.

Marija Aljohina i Nadežda Tolokonikova rekle su da kršenje ljudskih prava koje sprovodi ruski predsednik Vladimir Putin šteti njihovoj zemlji.

"Putin ne vodi Rusiju ka stabilnosti, već ka potpunoj nestabilnosti i haosu", rekla je Tolokonikova.

Tolokonikova i Aljehina su tražile da se listi doda još 16 ljudi, među kojima su ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev, zvaničnici umešani u sudski progon učesnika u velikim antivladinim protestima u Moskvi 2012. godine, kao i zvaničici iz zatvora u kojima su boravile njih dve.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Članice Pusi rajota su uhapšene 2012. posle performansa u glavnoj moskovskoj crkvi nakon čega su provele skoro dve godine u zatvoru.

Od oslobađanja njih dve kritikuju manjak sloboda u Rusiji i oštar odnos vlasti prema opoziciji. Prema rečima članica Pusi rajot, u Rusiji se zatvorenici zlostavljaju, između ostalog i obaveznim psihijatrijskim lečenjem.

Vašingtom prema američkom zakonu može zamrznuti imovinu i zabraniti ulazak u SAD ruskim zvaničnicima za koje se smatra da krše ljudska prava. Trenutno je 18 ruskih zvaničnika na takvoj javnoj listi, ali postoji i tajna lista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track