Pusićeva: Rešavanje problema Srbije i Hrvatske kroz saradnju

Susret premijera

Pusićeva: Rešavanje problema Srbije i Hrvatske kroz saradnju

Politika -
Premireri će razgovarati o pitanjima preostalim iz rata, ekonomskim tememam, kao i evropska budućnost dve države

ZAGREB - Predstojeći susret premijera Hrvatske i Srbije Zorana Milanovića i Ivice Dačića poslaće poruku javnosti u obe zemlje o mogućnosti rešavanja problema kroz regionalnu saradnju, a ne kroz konfrontaciju, izjavila je u Briselu vicepremijerka i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.Pusićeva je istakla da dve susedne zemlje nemaju racionalnog opravdanja za nesaradnju.U izjavi koju su preneli hrvatski mediji, Pusićeva je rekla da je sastanak dvojice premijera pripreman neko vreme.

"Očekujem pozitivnu poruku hrvatskoj, srpskoj i evropskoj javnosti o mogućnosti rešavanja problema kroz kvalitetnu regionalnu saradnju, a ne kroz konfrontaciju", rekla je hrvatska vicepremijerka i ministarka spoljnih i evropskih poslova.

Ona je najavila da će Dačić i Milanović u sredu u Beogradu razgovarati o tri područja na kojima treba raditi - pitanja preostala iz rata, ekonomske teme, u prvom redu izlazak Hrvatske iz CEFTA-e nakon ulaska u EU, ali i evropske teme i evropska budućnost jer je Hrvatska pred članstvom, a Srbija i ostali susedi imaju evropsku perspektivu.

"Susret premijera neobično je važan zbog političke poruke i zbog pripremanja pozornice na kojoj se dalje odvijaju radni sastanci na različitim nivoima, uključujući i dogovor oko prekograničnih projekata, za koje se nadam da ćemo ih identifikovati i konkretizovati dogovor do sredine februara", kazala je Pusićeva.

Na pitanje može li susret na premijerskom nivou uticati na smirivanje napetosti i prihvatanja nedavnih presuda Haškog suda koje su u Srbiji oštro kritikovane, Pusićeva je rekla da Hrvatska poštuje pravnu proceduru i da je za nju taj slučaj završen.

"Što se tiča i nas i celog sveta nema drugog načina nego poštovati pravosudne institucije. Puna saradnja s Haškim sudom bila je kriterijum za naše napredovanje prema članstvu u EU i za nas je taj slučaj sada završen", rekla je ona i dodala da su reakcije u Srbiji u početku bile žestoke, ali da se sada radi na drugim temama.

"Svako ima pravo da se postavi kako god hoće, ali nema drugog načina nego poštovati institucije i procedure. Hrvatska i Srbija imaju interesa za saradnju, od političke do ekonomske i to je nešto što mi kao odgovorna zemlja u regionu moramo raditi, jer nema racionalnog opravdanja za nesaradnju", rekla je Pusićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track