PUŠTEN: Dulić izašao iz suda posle saslušanja

Specijalni sud

PUŠTEN: Dulić izašao iz suda posle saslušanja

Politika -
Njegov advokat Miloš Paligorić rekao da tužilac nije predložio da se Duliću odredi pritvor

BEOGRAD - Bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pušten je posle četvorosatnog saslušanja oo 16.30 časova. Dulić je negirao tokom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal da je zloupotrebio službeni položaj, nakon čega je pušten kući. Nakon Dulićevog saslušanja, koje je trajalo više od četiri sata, novinarima je njegov advokat Miloš Paligorić rekao da tužilac nije predložio da se Duliću odredi pritvor, dok njegov klijent nije želeo da daje izjave. Paligorić je rekao da je Dulić tri i po sata iznosio svoju odbranu i odgovarao na pitanja zamenika tužioca za organizovani kriminal.

Branilac Olivera Dulića izjavio je da je danas je na saslušanju kod zamenika tužioca za organizovani kriminal Dulić ponovio da "nije kriv i da nije uradio ništa nezakonito". Posle saslušanja, koje je trajalo više od četiri sata, Dulić, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, je po izlasku iz suda novinarima kratko rekao da će ispoštovati raniji stav da se neće oglašavati dok se proces ne zvavrši. Njegov branilac Miloš Paligorić, koji je prisustvovao saslušanju, negirao je u izjavi novinarima ispred Specijanog suda da je Dulić pušten na slobodu, jer, kako je rekao, nije ni bio lišen slobode, kao i da tužilaštvo nije predlagalo da mu se odredi pritvor.

On je dodao da je saslušanje Dulića bila najobičnija istražna radnja i da je tri i po sata odgovarao na pitanja zamenika tužioca za organizovani kriminal.- Po mom uverenju u potpunosti su razjašnjene sve nedoumice koje možda proističu iz onih dopisa radnji koji je gotovo identičan sa onim koji je dostavljen Administrativnom odboru i kasnije poslanicima - rekao je Paligorić. Na pitanje šta će se dalje dešavati, advokat je rekao da bi moglo da krene ispitivanje svedoka možda i veštačenje uz napomenu da se radi o delu za koje je propisana kazna od šest meseci do pet godina.

On smatra da je medijsko interesovanje "neočekvano i nerazumljivo" budući da se radi o krivičnom delu koje je, kako je rekao, " za profesionalce bagatelno". Dulić se sumnjiči da je, kao ministar zloupotrebio službeni položaj u postupku davanja dozvola za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest". Tereti se za najblaži oblik krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i radi se o takozvanom "skraćenom krivičnom postupku".

Skupština Srbije je u ponedeljak ukinula imunitet Duliću, koji je i poslanik Demokratske stranke, pošto se on na njega pozvao u subotu, kada je policija pokušala da ga privede u njegovoj kući u Subotici. Bivši pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Nebojša Janjić saslušan je u nedelju u Tuzilaštvu za organizovani kriminal nakon čega mu je ukinuto policijsko zadržavanje, dok je direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, dan ranije, saslušan u poliicji. Tužilaštvo je zajedno sa Upravom kriminalističke policije od marta ove godine vodilo predistražni postupak povodom izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva. Reč je o trasama državnih puteva od Beograda do granice sa Makedonijom, Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom i Hrvatskom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track