Putin: Amerikanci, ne dam vam Snoudena!
Foto: Beta

Ruski lider neće da izruči službenika SAD

Putin: Amerikanci, ne dam vam Snoudena!

Planeta -
Kremlj istakao da nema nameru da agenta CIA preda Americi, i to dan nakon objave Kongresa da će uvesti sankcije državama koje mu daju azil

VAŠINGTON - Pooštrili politiku.Ruski predsednik Vladimir Putin neće Americi izručiti Edvarda Snoudena (30), bivšeg saradnika CIA koji je obelodanio tajna američka dokumenta o tome kako SAD špijuniraju čitav svet, a koje ga zbog toga sada traže da bi mu sudile za špijunažu. Ne padaju na uceneZvanični Kremlj je to saopštio samo dan nakon što je komitet za budžetska pitanja Američkog kongresa doneo odluku da će uvesti sankcije svakoj zemlji koja pruži zaštitu njihovom odbeglom agentu. On se već skoro mesec dana nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo u Rusiji i čeka odluku te zemlje o tome da li će mu dodeliti status azilanta.- Rusija nikoga nije isporučila i nikoga neće ni isporučiti - istakao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Dva dana ranije u Kongresu je vođena rasprava, u kojoj je učestvovalo 30 članova tog tela i na kojoj je usvojen amandman na zakon o budžetu za međunarodnu pomoć koju daju SAD. U njega je uključena mogućnost da se uvedu sankcije svim pomagačima Edvarda Snoudena, a predlog je potekao od republikanskog senatora Lindzija Grejama.- Ne znam da li će on ostati zauvek u Rusiji i kuda će otići, ali znam da bi bilo pravedno da bude vraćen kući u SAD, gde bi trebalo konačno da se suoči s posledicama svojih zločina, koje je i sam priznao - rekao je senator Grejam.Bolje da Rusi sarađujuOn je od samog početka „slučaja Snouden“ žestok kritičar tog Amerikanca, koji je, prema Grejamovim rečima, izdao svoju zemlju. U trenutku kada je Snouden zatražio azil od Rusije, senator je posebno istakao da ne bi bilo pametno da ta zemlja pomaže njihovom odbeglom agentu.- Ako naše dve nacije planiraju da sarađuju i u budućnosti, naročito je važno da Rusi sarađuju kada je o ovome reč - naglasio je ranije Grejam.

Neizvesna sudbina... Snouden
Neizvesna sudbina... Snouden

Grejam: Rusija je loš igračAmerički senator Lindzi Grejam uputio je oštre optužbe na račun Rusije i njene međunarodne politike tokom zasedanja Kongresa na kojem se pre svega raspravljalo o slučaju Edvarda Snoudena, ali i o drugim gorućim pitanjima o dešavanjima u svetu.- Na više frontova Rusija postaje veoma loš igrač. Povezana je s Iranom, obezbeđuje oružje Asadovim snagama u Siriji, zbog čega je poginulo više od 100.000 ljudi u toj zemlji, a to isto oružje dolazi i u ruke Hezbolaha. Što je mnogo, mnogo je - rekao je Grejam.

Moj sin je ispravno postupioAmerikanac Lon Snouden, otac bivšeg saradnika američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvarda Snoudena, podržao je svog sina istakavši da je on uradio ono što je znao da je ispravno.- Mislim da će se moj sin uvek osećati dobro u vezi s onim što je uradio, bilo sutra bilo za sto godina. On je uradio ono što je znao da je ispravno, podelio je istinu s građanima Amerike - rekao je Lon Snouden u ekskluzivnom intervjuu u emisiji „Tudej šou“.

Snoudenu ne preti smrtna kaznaOdbeglom bivšem saradniku američke Centralne obaveštajne agencije Edvardu Snoudenu u SAD ne preti smrtna kazna niti mučenje, a ako bude izručen toj zemlji, imaće svu moguću zaštitu američkog civilnog sudskog sistema, napisao je glavni američki tužilac u pismu svom ruskom kolegi.U pismu, u kojem stoji datum 23. jul, a koje je objavljeno juče, državni tužilac SAD Erik Holder piše da želi da pobije tvrdnje u vezi s tim šta će se dogoditi Snoudenu ako ga Rusija izruči zvaničnom Vašingtonu, preneo je Rojters. Holder je istakao da optužbe protiv Snoudena ne predviđaju smrtnu kaznu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track