PUTIN HRVATSKOM PREMIJERU: Ostaćete bez gasa ako Ukrajina ne plati dug!
Foto: Reuters

PUTIN HRVATSKOM PREMIJERU: Ostaćete bez gasa ako Ukrajina ne plati dug!

Planeta -
Iz vlade su poručili da će premijer Milanović pažljivo proučiti pismo i odgovoriti ruskom predsedniku

Predsednik hrvatske vlade Zoran Milanović jedan je od evropskih premijera koji je dobio pismo ruskog predsednika Vladimira Putina, kojim upozorava da bi moglo doći do restrikcija u isporuci gasa Evropi ukoliko Ukrajina ne plati svoje račune, potvrđeno je danas iz hrvatske vlade.

Iz vlade su poručili da će premijer Milanović pažljivo proučiti pismo i odgovoriti ruskom predsedniku, prenela je agencija Hina. Kako navodi Rojters, Putin je pisao čelnicima 18 zemalja da bi Rusija mogla prekinuti snabdevanje Ukrajine plinom ako svoja dugovanja ne izmiri na vreme, a upozorio je i da bi moglo doći do restrikcije isporuke gasa Evropi.

Glas Rusije javlja da je pismo otišlo na 16 adresa i, osim Milanovića, navodi da se radi o liderima Francuske, Nemačke, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Bugarske i Moldavije.

Ukrajina Rusima za plin duguje 2,2 milijarde dolara, tvrdi Putin u pismu u kojem jasno daje do znanja da mu je strpljenje pri kraju.

Rusija je udvostručila cenu gasa za Ukrajinu otkako je s vlasti zbačen Viktor Janukovič.Putin tvrdi da će državni proizvođač Gasprom zahtevati isplatu unapred za buduće snabdevanje Ukrajine gasom i da će, bude li i dalje "kršenja uslova plaćanja delimično, ili potpuno zaustaviti isporuku plina".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track