Putin: Obama, biraj - Rusija ili Ukrajina!
Foto: Beta Ap

Napetost raste: Zbog krize u Ukrajini, svet u strahu od novih sukoba

Putin: Obama, biraj - Rusija ili Ukrajina!

Planeta -
Oštro: Ruski predsednik poručio američkom lideru da ne ugrožava njihove odnose zbog situacije na Krimu nakon što su SAD opet optužile Ruse za agresiju

MOSKVA - Nema mira.

Američki predsednik Barak Obama pokušao je da u telefonskom razgovoru još jednom izvrši pritisak na predsednika Rusije Vladimira Putina da povuče vojsku sa ukrajinskog poluostrva Krima, a nakon što su u petak vlasti te oblasti saopštile da će se otcepiti od Ukrajine i pripojiti Ruskoj Federaciji. Posle veoma napetog poziva, ruski lider upozorio je Obamu da ne žrtvuje odnose s njegovom zemljom i da može da bira da li mu je važnija Rusija ili bivša republika SSSR.Postavljali usloveTokom razgovora Obama je izneo uslove diplomatskog rešenja ukrajinske krize, za koje se zalažu i ostali zvaničnici SAD. Prema njegovim odredbama, Rusija bi morala da povuče svoje vojnike u baze na Krimu, dozvoli međunarodnim posmatračima da obezbede poštovanje prava etničkih Rusa na poluostrvu i pristane na direktne razgovore s članovima novoformirane vlasti u Kijevu. Istovremeno, Obama je naglasio da će preduzeti nove ekonomske sankcije protiv pojedinih Rusa jer su, kako tvrdi, doprineli stvaranju krize u Ukrajini.- Svaki razgovor o budućnosti Ukrajine mora da uključuje legitimnu vladu te zemlje. U 2014. daleko smo od dana kada su granice mogle da se kroje preko glava demokratskih vođa - istakao je lider SAD.Međutim, Putin mu je na to hladno odgovorio da bi Amerika, pre svega, trebalo da vodi računa o odnosima s Rusijom.Ne prihvataju pretnje- Naši odnosi ne smeju da se žrtvuju zbog individualnih, iako veoma bitnih, međunarodnih problema - poručio je Putin. Inače, vest o otcepljenju Krima i njegovog pripajanja Rusiji odjeknula je svetom poput eksplozije. Mnogi su osudili postupak krimskog parlamenta, koji je ozvaničio odvajanje od Ukrajine, nazvavši taj čin nelegitimnim. Istovremeno, zvaničnici EU naglasili su da ta situacija ne može da se poredi sa onom na Kosovu, kao i da intervencija NATO u južnoj srpskoj pokrajini nije isto što i ruska intervencija na Krimu. Kao odgovor na to zvanična Moskva poručila je da ne prihvata jezik pretnji i sankcija, a da u slučaju njihove realizacije neće ostati bez odgovora.Inače, atmosfera na Krimu i juče je bila napeta. Nakon odluke gradskog veća u Sevastopolju da se pripoji Rusiji, ukrajinskim vojnicima je naloženo da imaju tri sata da napuste Krim - međutim, čak ni nakon isteka tog roka nije došlo do sukoba.

Jedva čekaju da Krim postane njihov... Rusi u Kremlju
Jedva čekaju da Krim postane njihov... Rusi u Kremlju

Podrška naroda na Crvenom trguRUSI: KRIM JE RUSKA ZEMLJAViše od 65.000 ljudi okupilo se juče u Moskvi na koncertu podrške pripajanju ukrajinskog poluostrva Krima Rusiji. Oni su na skupu na Crvenom trgu, nedaleko od Kremlja, nosili ruske zastave i transparente s natpisima „Krim je ruska zemlja“ i „Krime, s tobom smo“. Delegacija krimskog parlamenta pojavila se na bini noseći natpis „Mi smo zajedno“.- Pozdrav s Krima! Juče smo doneli istorijsku odluku o održavanju referenduma - rekao je predsednik novog proruskog parlamenta na Krimu Vladimir Konstantinov.

UKRATKOPokušali blokadu biračkih spiskovaCentralna izborna komisija Ukrajine juče je saopštila da će blokirati bazu podataka o biračima na Krimu i u Sevastopolju, ali to nikako neće uticati na održavanje referenduma 16. marta, izjavio je juče prvi zamenik predsednika krimske skupštine Grigori Jofe. On je istakao da su spiskovi spremni i da se već nalaze u lokalnim izbornim komisijama.Teroristi napali premijera Ukrajine?Vlasti Belgije obavestile su juče nemačku kontrolu leta o saznanjima da se planira teroristički napad na avion kojim se ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk vraćao sa sastanka s liderima EU u Briselu. Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici specijalnog odreda policije pregledali avion, ali da nisu naišli ništa neuobičajeno.

REAGOVANJAMiloš Zeman, PREDSEDNIK ČEŠKEKriza na Krimu postala je tako ozbiljna zbog presedana Kosova, a njeno rešenje predstavljala bi federalizacija Ukrajine.Samanta Pauer, AMERIČKA AMBASADORKA PRI UNNajavljeni referendum o statusu Krima je nelegitiman i samo će dodatno polarizovati situaciju i ozbiljno uvećati rizik od vojne eskalacije.Julija Timošenko, BIVŠA PREMIJERKA UKRAJINEPozivam Nemačku da odmah uvede sankcije protiv Rusije zbog opasnosti od dugotrajnog gerilskog oružanog sukoba na Krimu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track