Putin pristao na nemački predlog o kontakt grupi
Foto: Rojters

Ruski predsednik složio se sa nemačkom kancelarkom

Putin pristao na nemački predlog o kontakt grupi

Planeta -
Tokom razgovora s Merkelovom, Putin je istakao da su mere koje je preduzela Rusija potpuno adekvatne i skrenuo pažnju na nesmanjenu "pretnju nasiljem ultranacionalističkih snaga", kojom se izlažu opasnosti ruski građani i ruskojezično stanovništvo u Ukrajini

BERLIN - Ruski predsednik Vladimir Putin složio se s predlogom nemačke kancelarke Angele Merkel o formiranju kontakt grupe za Ukrajinu, saopštila je u nedelju nemačka vlada.

"Predsednik Putin je prihvatio predlog nemačke kancelarke da se odmah oformi istražna komisija, kao i kontakt grupa, možda pod rukovodstvom OEBS-a, kako bi se otvorio politički dijalog", navedeno je u saopštenju nemačke vlade.

Tokom razgovora s Merkelovom, Putin je istakao da su mere koje je preduzela Rusija potpuno adekvatne i skrenuo pažnju na nesmanjenu "pretnju nasiljem ultranacionalističkih snaga", kojom se izlažu opasnosti ruski građani i ruskojezično stanovništvo u Ukrajini.

S druge strane, Merkelova je, povodom ruske intervencije na Krimu, prebacila Putinu povredu međunarodnog prava, saopštio je večeras u Berlinu, posle telefonskog razgovora dvoje državnika, zamenik portparola nemačke vlade Georg Štrajter.

Merkelova je prebacila Putinu da je "neprihvatljivom ruskom intervencijom na Krimu prekršio međunarodno pravo", rekao je Štrajter i naveo da je Merkelova podsetila i na Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine u kome se Rusija obavezala na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine i postojećim ganicama.

Putin je, naveo je Štrajter, takođe, prekršio i Ugovor o Crnomorskoj floti iz 1997. godine, preneli su večeras nemački mediji.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je danas, povodom situaicje u Ukrajini, naglasio da je vrhunski prioritet da se postigne da Kijev i Moskva međusobno razgovaraju i u izjavi televiziji ARD rekao da bi formiranje međunarodne kontakt grupe u uvom slučaju moglo biti od koristi.

Nemački mediji opširno i sveobuhvatno izveštavaju o situaciji na Krimu, a opoziciona partija Zeleni je tražila da se sutra sastane na vandrednoj sednici Odbor za spoljnu politiku nemačkog Bundestaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track