Putin razgovarao sa Kameronom, Merkelovom i Rompejom o Ukrajini
Foto: Beta Ap

O eskalaciji sukoba

Putin razgovarao sa Kameronom, Merkelovom i Rompejom o Ukrajini

Planeta -
Kameron rekao Putinu da Rusija mora da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je o situaciji u Ukrajini telefonom sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsedavajućim Evropskog saveta Hermanom Van Rompejom, saopštila je pres služba Kremlja.

"Istaknuto je da je izuzetno važno da se ne dopusti dalja eskalacija nasilja i neophodno da se što skorije normalizuje stanje", navodi se u saopštenju. Kremlj navodi da je najnoviji razvoj krize u Ukrajini razmotren podrobno, a da su se sagovornici dogovorili da nastave lične kontakte o tome, kao i da se aktivira saradnja ministarstava spoljnih poslova, preneo je Itar-Tass.

Rojters iz Londona prenosi da je Kameron rekao Putinu da Rusija mora da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Portparol Dauning strita rekao je da je britanski premijer pozvao Putina telefonom da bi razgovarao o eskalaciji napetosti na Krimu.

"Premijer je naglasio da sve zemlje treba da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Predsednik Putin se složio, naglašavajući da su ruske vojne vežbe u toj oblasti planirane pre aktuelne situacije u Urkajini", naveo je taj neimenovani predstavnik za štampu britanske vlade.

Prema njegovim rečima, Kameron i Putin su se "složili da slobodni i fer izbori koje je privremena vlada obećala predstavljaju najbolji način da se obezbedi pozitivna budućnost za Ukrajinu", navodi britanska agencija, dodajući da su se sagovornici složili i da međunarodna zajednica treba da razmotri kako da se Ukrajina izbori sa ekonomskim problemima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track