PUTIN: Rusija više ne može da pomaže privredu Ukrajine, neka je preuzmu SAD i EU
Foto: Reuters

Dosta je bilo

PUTIN: Rusija više ne može da pomaže privredu Ukrajine, neka je preuzmu SAD i EU

Planeta -
Kad su Amerikanci i Evrpljani znali da priznaju sadašnje vlasti u Kijevu, sada neka im malo pomažu - ionako im ni dolara nisu dosad dali, kaže Vladimir Putin

MOSKVA - Rusija ne može više da potpomaže posrnuli privredu Ukrajine - to treba da rade SAD i EU, koje su i priznale sadašnje vlasti u Kijevu, a opet ni dolar nisu dale da bi pomogne tamošnju ekonomiju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Situacija je, blago rečeno, čudna. Zna se da su naši partneri u Evropi priznali legitimitet vlade u Kijevu, a opet nisu ništa uradili da podrže Ukrajinu - nisu izdvojili nijedan dolar ili evro", kazao je Putin na sastanku sa visokim ruskim zvaničnicima u svojoj rezidenciji u Podmoskovlju, prenosi Raša Tudej.

Što se Rusije tiče, ona je u decembru dala Ukrajini tri milijarde američkih dolara zajma na gas, kao i popust na uvoz gasa, koji je trebalo da prištedi Kijevu 7,5 milijardi dolara.

Vladimir Putin: Nadam se Kijev neće napraviti nepopravljivu štetu Foto Reuters
Vladimir Putin: Nadam se Kijev neće napraviti nepopravljivu štetu Foto Reuters

Čak je i šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard priznala prošle nedelje da je ruski zajam bio od presudnog značaja za opstanak urušene ukrajinske ekonomije.

Putin je takođe rekao je da se nada da Kijev neće načiniti nikakve nepovratne korake tokom krize u Ukrajini, kao i da će diplomatski napori Rusije biti uspešni. "Nadam se da privremene vlasti neće učiniti ništa što kasnije neće moći da se popravi", rekao je Putin, prema agenciji Interfaks.

Putin je dodao i da se nada da će napori Rusije da smiri tenzije kroz razgovore, kao posledicu imati pozitivan rezultat, preneo je AFP.

(Kurir/Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja