PUTIN UPOZORAVA: Dug Ukrajine je kritičan, gas za Evropu ugrožen!
Foto: Reuters

Posledice krize

PUTIN UPOZORAVA: Dug Ukrajine je kritičan, gas za Evropu ugrožen!

Planeta -
Pismo sadrži detaljne opise kritične situacije koja se razvila usled rastućeg duga Ukrajine, kao i moguće posledice za tranzit gasa ka Evropi

Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je pismo liderima zemalja Evrope koje kupuju ruski gas, povodom situacije u Ukrajini.

"Pismo sadrži detaljne opise kritične situacije koja se razvila usled rastućeg duga Ukrajine, kao i moguće posledice za tranzit gasa ka Evropi", prenosi Itar-Tass, citirajući dobro obavešeni izvor.

Ruski najveći kupac je Nemačka koja uvozi 25 milijardi kubika godišnje od Gasproma, odnosno trećinu potrebne energije. Italija je sledeći veliki uvoznik, a Bugarska bi mogla biti na najvećem gubitku, jer 90 posto gasa nabavlja od Rusije, a većina prolazi kroz Ukrajinu.

Litvanija, Estonija, Finska i Letonija sav gas uvozi iz Rusije, ali on ne ide preko Ukrajine.

"U pismu je iskazana ogromna zabrinutost zbog trenutne sitaucije", naveo je Dmitri Peskov.

Ukupna zaduženost Ukrajine prema Rusiji iznosi 16,6 milijardi dolara, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na savetovanju kod predsednika Rusije.

"Tri milijarde dolara je dug Ukrajine po osnovu nedavnog zajma, zaduženost za gas je 2,2 milijarde dolara i ono što mi vidimo kao neostvaren profit Rusije iznosi 11,4 milijarde dolara, što je ukupno 16,6 milijardi dolara", precizirao je Medvedev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track