Putin upozorava: Nema intervencije u Siriji van SB UN

Putin upozorava: Nema intervencije u Siriji van SB UN

Planeta -
Svaki pokušaj da se deluje izvan Saveta bezbednosti UN neće biti efikasan i samo će ugroziti autoritet ove međunarodne organizacije, rekao je portparol Kremlja

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas zapadne sile da ne preduzimaju jednostrane korake protiv sirijske vlade van Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Putin je, prema saopštenju Kremlja, ovaj komentar izneo na zatvorenom sastanku Saveta za bezbednost Rusije, koji okuplja sve vodeće ministre i odlučuje o strategiji u vezi s najosetljivijim spoljnopolitičkim i domaćim pitanjima."Prema mišljenju ruskog predsednika, svaki pokušaj da se deluje izvan Saveta bezbednosti UN neće biti efikasan i samo će ugroziti autoritet ove međunarodne organizacije", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javila je agencija Frans pres.

Putin je odbacio optužbe Zapada da Rusija podstiče još veće nasilje u Siriji time što je, već treći put do sada, zajedno sa Kinom, blokirala mogućnost za uvođenje sankcija protiv Damaska. "Članovi Saveta za bezbednost Rusije ističu da su potpuno neumesni i neprihvatljivi pokušaji da se tenzije u Siriji dovedu u vezu sa pozicijom koju zauzima Ruska Federacija", kazao je Peskov.

Ovi komentari su izneti neposredno pošto je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se mandat mirovne misije svetske organizacije u Siriji produžava za još 30 dana. Mandat misije UN u Siriji može da se produži i nakon isteka ovog roka ukoliko svetska organizacija izvesti da je smanjen nivo nasilja i okončana upotreba teške artiljerije. Međutim, pojedine zapadne zemlje, kao što su SAD, smatraju da je dodatnih 30 dana za misiju UN u Siriji konačan rok i poručile su da će potražiti nova rešenja za 16-mesečnu krizu u ovoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track