PUTIN UPOZORIO LIDERE EU: Od sada prvo plaćanje, pa isporuka gasa!
Foto: Fonet/AP

Novi uslovi

PUTIN UPOZORIO LIDERE EU: Od sada prvo plaćanje, pa isporuka gasa!

Planeta -
Ruski predsednik obavestio da se od sada isporučivati gas Ukrajini uz avansno plaćanje

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas u pismu upućenom većem broj evropskih lidera da će Rusija od juna isporučivati gas Ukrajini samo ukoliko on bude unapred plaćen.

Podsetivši da je pre mesec dana u prvom pismu evropskim liderima apelovao na hitne konsultacije sa partnerima radi obezbeđivanja isporuka i tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, Putin je istakao da su od tada u Moskvi obavljene konsultacije sa predstavnicima izvesnog broja zemalja nečlanica EU.

Na tim sastancima ruski partneri su, kako je naveo, pokazali da dele zabrinutost Moskve zbog situacije oko ukrajinskog plaćanja za isporuke gasa iz Rusije i rizike zbog nedovoljnih količina gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Što se tiče članica EU, Putin je rekao da je održan samo jedan sastanak u Varšavi sa delegacijom na čelu sa evropskim komesarom Ginterom Etingerom kojem je prisustovao i ukrajinski predstavnik Jurij Prodan.

"Gasprom nije dobio nijednu uplatu za gas koji je isporučio Ukrajini, a ukupan dug porastao je sa 2,237 na 3,508 milijardi dolara", uprkos tome što je Ukrajina primila prvi deo kredita MMF u iznosu od 3,2 milijarde dolara, upozorio je on.

Imajući u vidu okolnosti, od 1. juna Gasprom će isporučivati gas samo za iznos koji je avansno plactila ukrajinska kompanija, naveo je Putin.Ističući da je Moskva bila prinuđena da donese takvu odluku, Putin je rekao da je "Ruska Federacija i dalje otvorena za nastavak konsultacija i da zajedno sa evropskim zemljama radi na normalizaciji situacije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja