Putinov savetnik smiruje tenzije na EURO 2012
Foto: REUTERS

Sukobi Poljaka i Rusa

Putinov savetnik smiruje tenzije na EURO 2012

Fudbal -
Stižu uznemirujuće informacije o sukobima navijača dve zemlje. Treba smiriti situaciju i ne treba dopustiti izgrede", kazao je Fedotov pre odlaska u Varšavu

VARŠAVA - Na vesti o izgredima ruskih huligana i tučama s poljskim, u Varšavu je hitno krenuo savetnik ruskog predsednika Vladmira Putina, Mihail Fedotov.

"Stižu uznemirujuće informacije o sukobima navijača dve zemlje. Treba smiriti situaciju i ne treba dopustiti izgrede", kazao je Fedotov radiju Eho Moskve, javljaju poljski mediji.

Ruski navijači u pohodu održali su obećanje dato vlastima Varšave i gradonačelnici Hani Gronkjevič Valc i nisu provocirali Poljake komunističkim simbolima i simbolima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Jednu zastavu sa srpom i čekićem koja se zavijorila na početku marša vrlo brzo su sklonili.

Epilog nemira je najmanje 10 povređenih dok je policija uhapsila 50 poljskih i ruskih huligana zbog tuča i napada na ruske navijače u centru Varšave uoči utakmice Rusija-Poljska na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Prema prvom bilansu policije povređeno je sedam Poljaka, dva Rusa i jedan Nemac. Poljska policija uspela je da u kordonu do stadiona sprovede glavninu od oko 5.000 u crveno obučenih ruskih navijača koji su želeli da proslave i ruski praznik, Dan Rusije.

Već na početku marša pojavila se grupa od oko sto poljskih huligana a tokom cele trase grupice su pokušavale da napadnu ruske navijače koji im nisu ostajali dužni. Poljska policija nekoliko puta je intervenisala i rasterivala sukobljene grupe vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima, javili su poljski mediji.

"Prema našim informacijama grupa od oko 100 huligana, i poljskih i ruskih, pokušavala je da izazove sukobe. Policija im to nije dopustila", kazao je novinarima portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track