Putnici na smrt pretukli otmičare aviona
Foto: Reuters

Putnici na smrt pretukli otmičare aviona

Planeta -
Razvalili vrata kabine štakom i pokušali da aktiviraju eksploziv. Preminuli u bolnici od povreda zadobijenih u tuči sa putnicima i posadom

PEKING - Dvojica osumnjičenih za navodni pokušaj otmice aviona na dalekom zapadu Kine kada su razvalili vrata kokpita štakom i pokušali da aktiviraju eksploziv preminula su u bolnici od povreda zadobijenih u tuči sa putnicima i posadom.

Ovo je objavio kineski državni list Global tajms pozivajući se na lokalne zvaničnike čija imena nisu navedena, ali ne piše kada se to dogodilo.

List, takođe, piše da su još dvojica napadača smeštena u bolnicu pošto su sami sebe osakatili, ali nije naveo nikakve druge detalje.

U izveštaju je navedeno da vlasti pokušavaju da utvrde kako su muškarci, koji su imali između 20 i 36 godina i svi su iz grada Kašgar na zapadu kineske provincije Sinđang, uspeli da unesu eksploziv u avion.

Ranije je objavljeno da su šestorica Ujgura uhapšena u petak posle neuspelog pokušaja otmice u regionu Sinđanga. U tuči su povređena četiri člana posade.

Avion sa 92 putnika i devet članova posade bezbedno se vratio u Hotan Siti na jugu Sinđanga 22 minuta posle poletanja, navodi AP.

Dilsat Rasit, portparol Svetskog ujgurskog kongresa, sa sedištem u Nemačkoj, u petak je rekao da se nije radilo o pokušaju otmice već o svađi oko sedišta.

U provinciji Sinđang živi velika ujgurska manjina, ali na vlasti se nalaze većinski Hani. U prošlosti je bilo sukoba između vlasti i Ujgura koji su nezadovoljni kontrolom koju je vlada uspostavila nad njihovom religijom i kulturom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track