ISKUSTVO ZA CEO ŽIVOT: Opremite se na adekvatan način za avanturu Radi i putuj
Foto: Profimedia

ISKUSTVO ZA CEO ŽIVOT: Opremite se na adekvatan način za avanturu Radi i putuj

Društvo -

Iz godine u godinu povećava se broj naših studenata koji se prijavljuje za program Work and Travel.

Razloga je mnogo, što zavisi od osobe do osobe. I dok pojedini žele da se osamostale od roditelja i vide kako funkcioniše tržište rada, drugi žele da pobede neke svoje lične strahove i otisnu se u nepoznato. Ima i onih koji su u potrazi za avanturom, gde će upoznati ljude sa različitih krajeva sveta. Bez obzira na motive koji ih inspirišu da se prijave za ovaj program, ono što je sigurno jeste da ovim stiču dragoceno iskustvo za ceo život.

Program koji nudi širok spektr mogućnosti

Program Work and Travel je odlična šansa za sve one koji žele da promene sredinu, za one koji žele da se odvoje od svojih, za one koji bi želeli da naprave pauzu u učenju, ali i za one koji jednostavno žele da provedu leto na drugačiji način. Svakako treba pomenuti i finansijsku stranu ovog projekta koja igra važnu ulogu. Ovo je ujedno i prilika da se usavrši engleski jezik, prošire vidici i upoznaju druge kulture. Program je koncipiran tako da posle radnih meseci, učesnici imaju priliku i da putuju i upoznaju Sjedinjene Američke Države. Na učesnicima je da odluče koliko vremena će posvetiti tom delu.

Agencije pomažu oko samog prijavljivanja

Proces prijavljivanja nije toliko zahtevan, a ukoliko se krene na vreme, sve se može postiće. Zahvaljujući mnogim agencijama koje su se specijalizovale da pomognu prilikom prijave, sve reševa relativno brzo. Potrebna dokumentacija predaje se agenciji, a ona umesto učesnika zakazuje razgovor za vizu, pomaže oko traženja posla, smeštaja i prevoza. U nekim agencijama se organizuje i simulacija samog razgovora za vizu, što su mnogi učesnici istakli kao pozitivnu stranu jer im je pomoglo da umanje tremu na stvarnom razgovoru za posao.

Veliki izbor poslova

Što se tiče samih poslova, izbor je ogroman. Pored konobara, pica majstora, kuvara, na ceni su i baseri, koji rade u restoranima i hotelima. Posao spacioca popularan je i među devojkama i među muškarcima. Devojke mogu raditi i na recepciji ili kao sobarice. Okolnosti su takve, da se može raditi više poslova. Mesta su uglavnom sezonska i puna turista, što znači da su i napojnice velike.

Opremite se adekvatnom opremom za posao

S obzirom na to da su poslovi takvi da se uglavnom stoji, potrebno je imati i adekvatnu obuću koja će čuvati vaše noge. Važno je da to bude udobna obuća, te su patike uvek najbolje rešenje. Posebno se preporučuju osobama koje će raditi kao kelneri, serveri, baseri. Prema rečima stručnjaza sportksu opremu, patike za trčanje spadaju u najudobniju obuću. Bolje je da se opremite pre puta, kako ne biste odmah na samom početku imali neke probleme. Preporučljivo je i da pre puta uradite sve lekarske analize, jer je to u Americi znatno skuplje nego kod nas, a ipak se ide na 4 meseca. Što bi se reklo bolje je sprečiti, nego kasnije lečiti.

Ukoliko ste odlučili da se ovog leta oprobate na američkom tlu, radite, zaradite, putujete, upoznajte druge kulture, družite se i stičete nove drugare, krenite sa priprema na vreme. Opremite se na adekvatan način kako biste se bezbrižno prepustili svim dražima koje ovaj program pruža.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja