RADNIČKA MUKA: Telima i teškom mehanizacijom čuvaju gasovod

Agonija fabrike crepa i pločica „Toza Marković“

RADNIČKA MUKA: Telima i teškom mehanizacijom čuvaju gasovod

Srbija -
Nećemo dozvoliti ni po koju cenu da ostanemo bez osnovnog energenta, jer će do značiti gašenje proizvodnje- kaže Zoran Sredojev, predsednik Nezavisnog sindikata Toze Markovića

KIKINDA - Od lidera do posrnulog gubitaša! Radnici fabrike crepa i pločica „Toza Marković“ telima i teškom mehanizacijom od petka čuvaju deo glavnog magistralnog voda kako zbog duga za gas od oko 18 miliona evra, ne bi ostali bez osnovnog energenta za proizvodnju .

Ni treći pokušaj pokušaj ekipe “Srbijagasa” da im u ponedeljak „zavrnu slavinu“, nije urodio plodom:

- Nećemo dozvoliti ni po koju cenu da ostanemo bez gasa, jer će se proizvodnja ugasiti. Od trenutka kad je počela ova drama, uveli smo 24 časovna dežurstva- kaže za Kurir Zoran Sredojev predsednik Nezavisnog sindikata „Toze Markovića“ ne sporeći astronomski dug za gas.

- Ko je u državi toliko moćan da dozvoli da se dve godine ne plaća gas, a sad po svaku cenu želi da obustavi isporuku, i to samo nekoliko dana pre nego što zrenjaninski Privredni sud u petak, donese konačnu odluku o fabrici.

Obustava isporuke gasa znači da će 860 zaposlenih ostati na ulici. Ukoliko fabrika ode u stečaj, proizvodnju će organizovati stečajni upravnik. Deo zaposlenih ostaće na svojim radnim mestima, a ostali otići na evidenciju NZS- navodi Sredojev.

Sindikalni lider nema dilemu ko je odgovoran što je sedam godina nakon privatizacije, nekadašnji opekarski lider na srpskom tržištu na kolenima , sa dugovanjima koja premašuju dve milijarde dinara.

- Ovo je posledica loše privatizacije i upravljanja fabrikom od strane privatnog kapitala. Radimo sa svega 30 odsto kapaciteta, a dnevno 25 šlepera odnosi robu kupcima. Prosečna zarada iznosi 22 hiljade dinara. Najveći broj zaposlenih ima oko 30 godina radnog staža - napominje Sredojev.

Radnik Tibor Hun kaže da u poslednjih sto godina “Toza Marković” nije bio u težoj situaciji.

- Očekujem da nećemo ostati bez gasa, a da sve nagomilane probleme reši Privredni sud. Naš jedini cilj jeste da fabrika opstane- kaže Hun.

Sudbinu rešava Privredni sud

Menadžment beogradske firmne ITH, većinskog vlasnika “Toze Markovića”, podneo je proletos Privrednom sudu u Zrenjaninu zahtev za reorganizaciju preduzeća koji definiše način i isplatu velikih dugovanja ove fabrike.

Na osnovu primedbi Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave, koje su i usvojene, izmenjen je unapred pripremljen plan reorganizacije.

- Prema mojim nezvaničnim informacijama, neće doći do reorganizacije- kaže Sredojev.

„Toza Marković“ je problem države Srbije

Ovo nije samo problem Kikinde nego i države Srbije. Pitanje je zašto su nadležne insitucije proteklih godina ćutke gledale kako se uništava ovaj gigant iz kojeg je pod sumnjivim okolnostima iznošen novac. Postavlja se pitanje ko je odgovoran za ovako velik dug za gas? Zašto ne može da se sačeka petak, nego neko hoće da zaustavi proizvodnju i radnike otera na ulicu?- pita se predsednik opštine Kikinda Pavle Markov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track