Radoš Bajić: Kod nas još uvek traje rat četnika i partizana

Civilizacijski iskorak srpskog društva

Radoš Bajić: Kod nas još uvek traje rat četnika i partizana

Pop kultura -
Verujem da ćemo serijom "Ravna gora" mi kao narod definitivno pustiti duha iz boce

Serija "Ravna gora" jeste civilizacijski iskorak srpskog društva, kaže Radoš Bajić uoči večerašnje premijere serije “Ravna gora”, koja je mnogo pre početka emitovanja uzburkala strasti u celoj bivšoj Jugoslaviji."Sedamdeset godina posle drugog svetskog rata mi smo još sedeli u mraku sa povremenim tračkom istine koji nas je samo sporadično obasjavao. Decenijama smo živeli u jednoumnom, ideološki nametnutom tumačenju tog vremena, u lažima sa kojima su davno pre nas raskrstili svi napaćeni narodi takozvanog istočnog lagera. Nažalost, komunizam se nigde tako žilavo i prijemčljivo nije primio kao kod Srba. Zbog čega je to tako, tek treba doći do odgovora", rekao je Bajić.

Zar vi u vašoj seriji nećete dati odgovore na sva ta pitanja?

"Pokušaću makar da ih naslutim. Pre nas su Poljaci, Istočni Nemci, Rumuni, čak i Bugari zbacili sa sopstvene prošlosti zastore laži, falsifikata i istorijske dogme sa tumačenja vremena u kojem su stotine miliona ljudi bili zamorčići komunizma. Svi su se pre nas pogledali u ogledalo, svi su već smogli snage da se suoče sa istinom i oproste jedni drugima. Mi Srbi još nismo. Kod nas rat partizana i četnika još traje. Zbog svega toga uveren sam da je serija “Ravna gora” civilizacijski iskorak srpskog društva u celini. Pogotovu zbog činjenice da se emituje na nacionalnoj televiziji, što pokazuje dostignuti nivo ljudskih sloboda, slobode izražavanja, demokratske svesti i globalne društvene i kulturne tekovine. Verujem da ćemo serijom "Ravna gora" mi kao narod definitivno pustiti duha iz boce.

Bajić je rekao da je očekivao protest ispred zgrade RTS povodom početka emitovanja serije.

"Na to smo računali. To je sastavni deo procesa oslobađanja istine i uspostavljanja slobode. Doduše, teško mi je da ubedim mnoge koji mi se javljaju ovih dana da najavljeni protesti komunističkih organizacija nisu deo promocije i lucidnog marketinga našeg projekta. Priznajem, mnogo smo uradili, uložili smo maksimum profesionalnih i ličnih napora da “Ravna gora” bude najbolji mogući program i medijski projekat u celini, ali demonstracije nisu plod naše marketinške inventivnosti. Znam da će “Ravna gora” i bez halabuke komunističkih dogmatika biti rekordno gledana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track