Rak dojke izlečiv u 90% slučajeva!
Foto: Shutterstock

Brinite o sebi

Rak dojke izlečiv u 90% slučajeva!

Život -
U Srbiji godišnje čak 4.000 žena oboli od ove opake bolesti, pa je nužno shvatiti važnost redovnih pregleda

Rak dojke u svetu u poslednjih 30 godina beleži stalan rast, u Srbiji godišnje oboli 4.000 žena, a čak 10 odsto njih na prvi pregled dođe kad je bolest već u četvrtom, poodmaklom stadijumu - što je jedan od podataka koji najviše razočarava. S tom crnom statistikom prošlog četvrtka dočekan je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, pod sloganom „Nađi vreme, ne gubi život!“. Zadatak organizatora bio je da sve pripadnice nežnijeg pola, ali i ostale, upozori koliko je važna prevencija bolesti.

Stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ istakli su da je rak dojke najčešće maligno oboljenje kod žena, koje je, u slučaju da se rano otkrije, izlečivo u više od 90 odsto slučajeva.

- Podaci za 2011. pokazali su da je rasprostranjenost obolevanja od karcinoma dojke 75,3 na 100.000 žena, dok je evropski prosek 67,5. Pritom je kod nas stopa mortaliteta 23,7 na 100.000, a u zemljama evropskog regiona 16,0 - objavljeno je na njihovom sajtu, dok lekari podsećaju da su činioci koji povećavaju rizik od obolevanja godine starosti, porodična anamneza, prethodni rak dojke, pojava prve menstruacije pre 12. godine, kasna menopauza - posle 50. godine, nerađanje, kasni prvi porođaj (nakon 30. godine), kao i dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula i drugih hormonskih preparata.

Radan Džodić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju, istakao je da se u preventivne svrhe od avgusta prošle godine u našoj zemlji sprovode organizovani skrining pregledi za žene starosti od 50 do 69 godina.- O raku dojke mora se govoriti svakodnevno. Ove godine biće 20 skrining jedinica, a trebaće nam 100. Odziv bi morao biti veći od 70 odsto da bi pregledi smanjili smrtnost - objasnio je on.

Podizanje svestiRuža kao simbol borbeNacionalni dan borbe protiv raka dojke u Srbiji se obeležava od prošle godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta „Batut“. Simboličnom ružičastom bojom bila je osvetljena zgrada Narodne skupštine, spomenik knezu Mihailu, Pobednik na Kalemegdanu i Avalski toranj, a građanima širom Beograda ove godine su deljene ružičaste ruže, koje su bile simbol ovogodišnjeg nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track