Rale srebrom i zlatom okiva vino Visokih Dečana
Foto: Tanjug

Umetnik iz Kragujevca

Rale srebrom i zlatom okiva vino Visokih Dečana

Srbija -
Sliku i tekst sa papirne etikete ručno gravira na 140 grama srebra i sedam grama zlata, a flaša će imati i srebrni zatvarač
1 / 2 Foto: Tanjug

KRAGUJEVAC - Kragujevčanin Radiša Minić Rale, čiji se ručno gravirani radovi na srebru i zlatu nalaze u riznici Hilandara, crkvi u Jerusalimu i manastiru Ravanica, ovih dana plemenitim metalom ukrašava Dečansko vino i nada se da će dobiti blagoslov za otvaranje radionice u manastiru Visoki Dečani.Radiša više od 15 godina gravira različite motive, najčešće u duhu pravoslavlja, a sve što radi, radi po ličnoj zamisli i, kako je izjavio uvek suprotno od nečeg poznatog."Uvek želim da uradim nesto neobično i, imam ideje "za tri života". Trenutno okivam jednu flašu vina koju sam dobio od manastira Visoki Dečani", rekao je Minić i objasnio da će flaša sa obe strane imati etikete od srebra i zlata.Dodaje da sliku i tekst sa papirne etikete ručno gravira na 140 grama srebra i sedam grama zlata, kao i da će flaša imati i srebrni zatvarač.Ova neobična inspiracija kod pedesetšestogodišnjeg Radiše proizašla je posle susreta sa monasima srednjevekovnog manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, sa kojima o otvaranju radionice, kako je rekao, ima pregovore, koji još nisu izvesni.

"Nadam se blagoslovu i želeo bih da u manastiru Visoki Dečani otvorim jednu malu radionicu, zato što tamo postoji ikoponisačka radionica. S obzirom na to da radim vrlo specifične stvari za crkve i manastire, voleo bih da na neki način pomognem manastiru, da i oni mogu da rade deo ovog mog posla", rekao je Minić.Njegova radionica puna je raznih pravoslavnih predmeta iz različitih krajeva sveta. Na zidu i slika, uramljena, blaženopočivšeg patrijarha Pavla. U radionici, gde Radiša dnevno provodi deset sati, dletom i čekićem, koje je sam napravio, stvara za pokoljenja jedinstvene minijaturne molitvene knjige, zatim, krstovi, diptih, triptih, medaljoni, nakit...Gravurom je ukrasio i crkvena zvona, pehare, i po koje hladno, lovačko i sportsko oružje.Verovatno je jedini u svetu koji je, pre deset godina, na zlatnoj pločici, dimenzija 11 sa 14 milimetara izgravirao molitvu "Oče naš". Gravirao je tri meseca.

"Mnogi ljudi znaju molitvu ali malo ko zna da taj tekst ima 216 slova i 10-11 znakova interpukcije i sve je to stalo na pločici veličine nokta. Taj rad je specifičan po tome što su slova ispupčena, a što je mnogo teže za graviranje, nego kada su udubljena", objašnjava Minić.

Delo Radišinih ruku je i srebrna igla, na čijem je zaoštrenom vrhu, na svega, četvrtini kvadratnog milimetra izgravirao 30 slova iz Miroslavljevog jevanđelja. Planira da tim "čudom" uđe u Ginisovu knjigu rekorda, ali dodaje, da im ne zna adresu kako bi im se obratio.

Radiša ume da radi i kaliografiju na metalu, pa se tako rad njegovih spretnih prstiju nalazi i kod njegovog sugrađanina i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u čijoj je blizini bio, i družio se, kako navodi, ranijih godina."Ove godine na Sretenje, na njegov rođendan, desilo se spontano, jedna osoba dala mu je rođendanski poklon-Bibliju. On ne zna, da sam na tom poklonu uradio posvetu, vrlo specifičnu i baš interesantnu", rekao je Minić. Objašnjavajuću da je na srebrnoj ploči, koja je na Bibliji, posvetu gravirao kaliografskim slovima, Radiša je rekao da je posveta vrlo interesantna, ali da se ne seća teksta.

U privatnoj kolekciji ovog nadarenog umetnika su dve zlatne burme, na kojima je izgravirao krst, likove svetog Save i svetog Simeona, Isusa, manastire Studenicu i Žicu, golubove, dva pauna...Na burmi je izgravirao i tekst- "Čedo moje milo, svetlosti očiju mojih, uteho i čuvaru starosti moje".

Razočaran je što je njegova minijatura sa ugraviranim tekstom moltive "Oče naš" stavljena iza vrata na međunarodnoj izložbi u Gornjem Milanovcu, što mu tada nije ukazano makar poštovanje, što nije primljen u ULUPUDS a, kako navodi, sa njegovim radom neko drugi je učlanjen.Minić je ponosan što je gravirao žezlo Jerusalimskog patrijarha.

"Ponosan sam i što se moj rad na diskosu od srebra, prečnika 26 santimetara, na kojem sam izgravirao kompletan motiv Hristovog rođenja i 22 lika, nalazi u crkvi Hristovog rođenja u Jerusalimu", rekao je Minić.Ističe i da je veoma ponosan, što je 2010. godine, gravirao okov od nekoliko desetina kilograma srebra i zlata, za kivot u kome su mošti cara Lazara u manastiru Ravanica. Na tom okovu, 2,10 metara dužine, i po jedan metar dubine i širine, Radiša je godinu dana gravirao jedinstvene motive manastira Ravanica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track