Rambo Amadeus ostao bez finala Pesme Evrovizije

Rambo Amadeus ostao bez finala Pesme Evrovizije

Stil -
Glasovima publike i žirija u finale, 26. maja, plasirali su se predstavnici Rumunije, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Kipra, Grcke, Rusije i Irske

BAKU - Prvih 10 finalista ovogodišnjeg 57. "Pesme Evrovizije" izabrano je u utorak veče u okviru prvog polufinala tog takmičenja, održanog u Kristalnoj dvorani u prestonici Azerbejdžana, Bakuu.

Glasovima publike i žirija u finale, 26. maja, plasirali su se predstavnici Rumunije, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Kipra, Grcke, Rusije i Irske.

Oni će se takmičiti u finalu, zajedno sa 10 finalista, koji budu izabrani u drugom polufinalu, i šest direktnih finalista - predstavnika Velike Britanije, Francuske, Španije, Nemačke, Italije i Azerbejdžana.

Evrosong je otvorio u svom prepoznatljivom stilu predstavnik Crne Gore Rambo Amadeus pesmom „Euro Neuro“, koji nije uspeo da se plasira u finale.

Sledili su predstavnici Islanda, Grcke, Letonije, Albanije, Rumunije, Švajcarske, Belgije, Finske, Izraela, San Marina, Kipra, Danske, Rusije, Mađarske, Austrije, Moldavije i Irske.

Podjednako su bile zastupljene brze kompozicije i balade. Većina takmičara se odlučila za jednostavne nastupe bez kompleksnih koreografija i scenografija, koristeći mogućnosti velelepne scene sa mnoštvom "led ekrana" i lasere.

Retro je bio izbor Izraela i Letonije, predstavnici Rumunije i Moldavije svakako su oraspoložili publiku svojim veselim kompozicijama uz interesantne kostime.

Pažnju su privukle i atraktivne pevačice iz Rumunije, Grčke i sa Kipra, koje su izvele brze i dinamične numere. Nasuprot njima, predstavnica Albanije iz Kosovske Mitrovice učestvovala je sa veoma emotivnom i teškom baladom.

Rok grupe su predstavljale Švajcarsku i Mađarsku, predstavnici San Marina pevali su o aktuelnim društvenim mrežama, dok su blizanci "Džetvard", koji su prošle godine privukli pažnju evrovizijske publike neobičnim kostimima, ovoga puta završili su svoj nastup pod vodopadom.

Najoriginalnije su svakako bile simpatične "Buranovske babuške" iz Rusije, od kojih najstarija ima 76 godina. U narodnoj nošnji one su izvele veselu pesmu "Party for everybody" i istovremeno „pekle“ kolače na sceni u improvizovanoj peći, osvojivši gromoglasan aplauzom više od 16.000 posetilaca u Kristalnoj dvorani.

Između nastupa emitovane su video razglednice kojima je predstavljeno bogato kulturno-istorijsko nasleđe domaćina festivala i savremeni Azerbejdžan.

Pre savake pesme svetla na Kristalnoj dvorani su se menjala u boje zastave zemlje koja sledi.

Domaćini večeri bili su voditeljke Lejla Alijeva i Nargiz Berk-Petersen, kao i pevač Eldar Gasimov, koji je u duetu sa Nigar prošle godine doneo Azerbejdžanu pobedu na Evrosongu.

Drugo polufinale, u kome nastupa srpski predstavnik Željko Joksimović sa "Ad hok orkestrom", biće održano 24. maja, a finalno veče 26. maja, kada će između 26 kompozicija biti izabran pobednik 57. "Pesme Evrovizije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track