RASKOL: Dvojica papa u Vatikanu?!

RASKOL: Dvojica papa u Vatikanu?!

Planeta -
Benedikt XVI, koji se povlači, ostaće da živi u papskoj državi, pa se strahuje da bi njegov uticaj mogao da podeli vernike između njega i novog crkvenog poglavara

RIM - Kao u srednjem veku.Katolička crkva mogla bi da se podeli kao u srednjem veku i da ima dvojicu papa, upozoravaju analitičari. Benedikt XVI, koji se povlači 28. februara, ostaće u Vatikanu i, iako je rekao da se novoizabranom poglavaru Katoličke crkve neće mešati u posao, strahuje se da bi vernici mogli da se podele na one koji podržavaju starog papu i one za novog.Odlazeći papa, koji nakon povlačenja neće živeti u nekom udaljenom manastiru, već u samostanu Mater Eklesije u Vatikanu, najavio je da neće imati nikakav uticaj na vođenje Crkve, ali je naglasio da će biti na raspolaganju za savete svom nasledniku. To je pokrenulo spekulacije da bi Benedikt XVI ipak mogao da ostane u službi i da bi Crkva dobila dvojicu papa, naročito zato što će on ostati da živi veoma blizu Bazilike Svetog Petra. Takođe, strahuje se da bi odlazeći poglavar Rimokatoličke crkve mogao da održava svoj uticaj kroz pisanje. Već je poznato da je Benedikt XVI objavio tri dela knjige o Isusu Hristu, pa se veruje da će nastaviti da piše. To bi bilo pogubno po vernike, koji bi bi bili podeljeni.Istoričari navode da podele unutar Crkve nisu nepoznanica i da bi to moglo ponovo da se dogodi. Oni podsećaju na Zapadnu šizmu (1378-1417), kad su Katoličkom crkvom istovremeno vladala trojica suparničkih papa. Upravo u tom periodu se poslednji put pre Benedikta dogodilo da se papa povukao s pozicije, a u pitanju je bio Grgur XVII, koji je odstupio s položaja 1415.

Papu će ubiti u Beogradu?!Prema jednom od tumačenja čuvenog Nostradamusovog proročanstva, smak sveta nastupa posle ubistva jednog pape, a atentat će biti izveden u Beogradu u maju! Iako se ne pominje godina kad bi to moglo da se desi, mnogi smatraju da bi upravo naslednik Benedikta XVI mogao da bude poslednji papa pred apokalipsu. Tumači Nostradamusovog proročanstva došli su do navedenih zaključaka iz stihova francuskog proroka koji govore o varoši na dve reke, za koju se veruje da glavni grad Srbije. U stihovima se pominje i vreme kad cvetaju ruže, a to je maj.„Rimski pravosvešteniče (rimski pontife),čuvaj se da se ne približiš varošikoju zapljuskuju dve reke,jer ćeš tu krv propljuvati,ti i tvoji u mesecu kad cvetaju ruže“Posebno pozdravio Hrvate na hrvatskomPapa Benedikt XVI rekao je juče, u prvom obraćanju javnosti nakon što je najavio povlačenje s te funkcije, da je svestan težine svoje odluke, ali i da mu ponestaje duhovna i fizička snaga. On je pred hiljadama vernika naglasio da je odluku da se povuče doneo zarad dobrobiti crkve. Interesantno je to što je posebno pozdravio hrvatske hodočasnike, na hrvatskom jeziku.- Pozdravljam od srca hrvatske hodočasnike. Dragi prijatelji, neka vam ova Korizma bude milosrdno vreme jačanja vere i nade u uskrsnuće. Hvaljen Isus i Marija! - poručio je papa Hrvatima.Od vernika, koji su ga pozdravili dugim ovacijama i pozdravima, Benedikt XVI zatražio je da se mole za papu i crkvu i zahvalio im se na podršci.Mogući razlozi odlaska pape• nacistička prošlost: Jozef Racinger je bio član Hitlerove omladine, pa neki sumnjaju da je ucenjen nečim iz tog perioda.• seks-skandali: U vreme Benedikta XVI otkrivena su zlostavljanja iz 70-ih i 80-ih godina u crkvama širom Evrope. Mnogi veruju da je papa jednog od silovatelja lično spasao zatvora tako što ga je poslao na lečenje.• Vatiliks: Pojedinci veruju da je Vatikan pred novim skandalom, onakvim kakav je izbio prošle godine kad je papin sobar Paolo Gabrijele ukrao i obelodanio poverljiva crkvena dokumenta. Sumnja se da bi novi skandal bio šokantniji od prethodnog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track