RASPAD DS: Tadić preuzima Čedin LDP

KURIR SAZNAJE Demokrate pred totalnim raspadom

RASPAD DS: Tadić preuzima Čedin LDP

Politika -
Demokratama preti cepanje na tri frakcije, a najviše nezadovoljnih članova DS mogao bi da povuče bivši lider Boris Tadić, koji planira da sa LDP napravi novi politički savez pred izbore

BEOGRAD - Od izvora tri putića.Demokratska stranka (DS), nakon što je izgubila vlast na majskim izborima, izgleda nikako ne može da se oporavi. Kako Kurir saznaje u taboru demokrata, na pomolu je cepanje stranke na više delova. Raskol u DS počeo je dolaskom Dragana Đilasa na mesto predsednika, jer dobar deo članstva ne podržava njegovu politiku ni njegove metode. Kako tvrdi izvor Kurira, DS preti cepanje u tri pravca: jednu struju nezadovoljnih povući će sa sobom Dušan Petrović, solidan broj članstva i dalje podržava Borisa Tadića i spreman je da zajedno s njim napusti DS, a bivši počasni predsednik demokrata Dragoljub Mićunović takođe je oko sebe okupio nezadovoljnike.Lider LDP Čedomir Jovanović i bivši predsednik Srbije i DS Boris Tadić planiraju zajednički politički nastup, saznaje Kurir. Njih dvojica još nisu utanačili kako će zajedničko delovanje izgledati, ali pominje se nekoliko opcija. Prema jednom scenariju, Tadić će se priključiti LDP, dok druga, realnija varijanta predviđa stvaranje opozicione građanske opcije, na čijem čelu će biti upravo Tadić i Jovanović. Inače, Tadića u DS i dalje podržava veliki broj članova, tako da nije isključeno da će ih on povući sa sobom kad se sve to dogodi. Jedan od najglasnijih tadićevaca je Slobodan Homen, ali i bivša ministarka pravde Snežana Malović.Bivši predsednik Srbije i DS nije želeo da komentariše saznanja Kurira i samo je kratko rekao:- Ne bavim se dnevnom politikom.U LDP ne kriju da su nezadovoljni načinom na koji se DS ophodi prema bivšem predsedniku Borisu Tadiću.- Čedomir Jovanović je uvek bio kritičan prema onome što je Tadić radio. Međutim, danas nema razumevanja za to kako se novo rukovodstvo DS odnosi prema njemu i kako ga ponižavaju kao ličnost - kaže izvor Kurira iz vrha LDP. Naš izvor dodaje i da je Tadić imao više poštovanja prema Slobodanu Miloševiću nego što sada većina novoizabranog rukovodstva ima prema njemu.Da priče o zajedničkom političkom delovanju Tadića i Jovanovića nisu samo čaršijska naklapanja, potvrđuju i u vrhu DS. Prema saznanjima koje ima vrh demokrata, ideja je da se objedini proevropska građanska opozicija i da zajednički nastupi na izborima, za koje svi veruju da će biti ove godine.- To je ideja LDP. Jovanović je svestan da mu je stranka na ivici cenzusa, a u Tadiću vidi potencijalnog spasioca. Zna da Tadić i dalje uživa poštovanje u narodu, da bi mogao da mu donese priličan broj glasova. Pritom, njih dvojica dele iste vrednosti u politici - evropski put Srbije, reforme... Konačno, s Tadićem pored njega, Čedi Jovanoviću više ne bi mogli da spočitavaju da je izdajnik, jer se Tadić i dalje percepira kao umereni nacionalista. Ukratko, ako bi napravio zajednički front s Tadićem, Čeda Jovanović bi bio na apsolutnom dobitku - kaže izvor Kurira.

Dule i Vuk prave strankuPrema saznanjima Kurira, odmah nakon odluke Statutarne komisije da ne uvaži žalbu Dušana Petrovića, on će i zvanično objaviti da formira svoj poslanički klub u parlamentu. Njemu će se pridružiti Boško Ristić, Nebojša Zelenović i Miodrag Đidić iz DS, ali i Sanja Čeković iz SPO. Sledeći Petrovićev korak je formiranje stranke.- Petrović je spreman da mesto predsednika partije ponudi Vuku Jeremiću, o čijoj sudbini u DS se ovih dana odlučuje. Njih dvojica u jednom trenutku uopšte nisu razgovarali, ali sada ih je zadesila ista sudbina i naterala na prirodnu saradnju - kaže naš izvor i dodaje da se još čeka konačna odluka Jeremića.Dušan Petrović za Kurir kaže da je tačno da je razgovarao s Vukom Jeremićem, ali ni o čemu konkretno.- Pričali smo o opštim stvarima, ni o čemu konkretno. Čekamo da vidimo kako će se stvari odvijati u DS - kaže Petrović.On nije želeo ni da demantuje ni da potvrdi informaciju da će on i Jeremić prvo napraviti svoj poslanički klub, a potom i stranku.- Danas je sednica IO na kojoj će na dnevnom redu biti Jeremić. Verovatno će i on biti isključen iz stranke. Ne znam kada će Statutarna komisija raspravljati o mojoj žalbi, ali sačekaćemo da vidimo kako će se stvari razvijati, pa ćemo na osnovu toga odlučivati o daljim koracima - rekao je Petrović.Mićun pravi svoj klubOzbiljnu opoziciju novom lideru DS Draganu Đilasu predstavlja Dragoljub Mićunović, koji u parlamentu „na svojoj strani“ ima čak pet poslanika, s kojima bi mogao da formira svoj poslanički klub.- Uz Mićuna su Nada Kolundžija, Nataša Vučković, Vesna Marjanović i Nenad Konstantinović. Svi oni su nezadovoljni načinom na koji Dragan Đilas vodi politiku i čekaju da vide šta će se desiti sa strankom koju namerava da osnuje Dušan Petrović, pa će odlučiti šta će uraditi - otkriva naš izvor iz DS.Dragoljub Mićunović nije želeo da daje izjave za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track