RASPAD FEDERACIJE BIH: Ni SAD ne mogu da spreče podelu!
Foto: Zorana Jeftić

Milorad Dodik

RASPAD FEDERACIJE BIH: Ni SAD ne mogu da spreče podelu!

Politika -
Federacija BiH se raspada u nekoj vrsti političke truleži i to ne može da popravi ni američka administracija

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da raspad Federacije BiH ne može sprečiti ni američka administracija intervencijama za promenu Ustava tog entiteta.

"Federacija BiH se raspada u nekoj vrsti političke truleži i to ne može da popravi ni američka administracija svojim poslednjim intervencijama za promenu federalnog Ustava, a iz tog procesa je isključen jedan konstitutivni narod - Srbi", kazao je Dodik novinarima na Palama. On je ocenio da isključivanje srpskog naroda iz ustavnih promena u Federaciji BiH "govori o pravim namerama autora tog projekta", uz ocenu da je to "pravljenje protivustavnog i antidejtonskog paketa" i "promena Ustava Federacije BiH koja ne uvažava princip konstitutivnosti".

Po rečima Dodika, uplitanje ambasadora SAD Patrika Muna u reformu federalnog Ustava nije dobro za političku situaciju u BiH. Predsednik RS je najavio da će nekoliko opština Federacije BiH, u kojima su Srbi većina, tražiti poseban ustavni tretman radi zaštite njihovih vitalnih interesa.

Dodik je još poručio da je Republika Srpska "uvek budna na jedno oko" zbog, kako je kazao, stalnih pokušaja dela međunarodne zajednice da revidiraju Dejtonski mirovni sporazum i da dođe do prekompozicije BiH. Dodik je uzpozorio da RS neće dozvoliti unitarizaciju BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track