RASPLET AFERE AGROBANKA: Policija hapsi ortaka Mirka Cvetkovića!

RASPLET AFERE AGROBANKA: Policija hapsi ortaka Mirka Cvetkovića!

Društvo -
Zvonimir Nikezić, bliski saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, biće uhapšen ovog vikenda, saznaje Kurir. On je zastupao državu u UO Agrobanke, u kojoj je napravljen manjak od 300 miliona evra

BEOGRAD - Nema zaštićenih!Zvonimir Nikezić, dugogodišnji poslovni partner bivšeg premijera Mirka Cvetkovića i vlasnik konsultantske kuće „CES Mekon“, biće uhapšen tokom vikenda zbog malverzacija u Agrobanci, saznaje Kurir! Osim Nikezića, u borbi države protiv kriminala i korupcije koliko ovog vikenda lisice na ruke biće stavljene i jednom bivšem ministru.Sporna ostavkaNikezić je bio član Upravnog odbora Agrobanke, ali je, što je zanimljivo, dao ostavku na tu funkciju samo tri meseca pre nego što je država u njoj uvela prinudnu upravu nakon otkrivanja manjka od 300 miliona evra. On je kao predstavnik države, koja je imala 20 odsto akcija u Agrobanci, u UO banke trebalo da štiti njene interese.Loptu prebacio na Mirka i ŠoškićaKad je izbila afera „Agrobanka“, Nikezić je za Kurir tvrdio da nije otišao iz nje zato što je znao da će biti uvedena prinudna uprava, kao i da glavni propusti nisu napravljeni u poslednjih godinu dana, dok je on bio u UO.- Stalno sam se protivio poslovnoj politici banke, a glasao sam protiv finansijskog izveštaja za 2010. jer je u njemu bilo puno propusta. Kao manjinski akcionar, država nema presudan uticaj na donošenje odluka i jedini način da se pokaže neslaganje je ostavka - rekao je u avgustu Nikezić, koji nije mogao da odgovori zašto nije obavestio državu o propustima koje je ovde primetio.On je u septembru saslušan kao svedok u istrazi u aferi „Agrobanka“, kad je loptu prebacio na Mirka Cvetkovića i bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića.Hapšenja počela u avgustuUpravo su mediji pisali da je Nikezićev „CES Mekon“ bio povlašćen u dobijanju poslova Agencije za privatizaciju, na čijem čelu je svojevremeno bio Mirko Cvetković, za koga se pisalo da je i sam bio u „CES Mekonu“.Podsetimo, početkom avgusta ove godine, kad je obelodanjena afera „Agrobanka“, uhapšeni su bivši predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić, a dve nedelje kasnije i Radoslav Lale Sekulić, vlasnik „Habitfarma“, i njihovi saradnici. Oni se sumnjiče da su malverzacijama, to jest odobravanjem kredita bez pokrića oštetili Agrobanku za nekoliko stotina miliona evra.

I Nikezićev sin Dušan sumnjivZvonimirov sin Dušan Nikezić bio je državni sekretar u Ministarstvu finansija, na čijem čelu je od rekonstrukcije bivše vlade bio upravo tadašnji premijer Mirko Cvetković. Kako je Kurir već ranije pisao, Dušan je bio pod „operativnim merama“ policije zbog indicija da je upravo on ocu Zvonku dojavio da se spremaju hapšenja u aferi „Agrobanka“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track