Rasprava Dinkića i Jovanovića o rebalansu budžeta
Foto: Tanjug

Rasprava Dinkića i Jovanovića o rebalansu budžeta

Društvo -
Jovanović je upitao Dinkića zašto da se u Skupštini podržava nešto što je loše, a Dinkić je Jovanoviću poručio da ukoliko tvrdi suprotno, onda nije dobronameran

BEOGRAD - Raspravu o rebalansu budžeta Srbije za 2012. godinu danas je obeležila polemika šefa poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića o posledicama tog rebalansa. Jovanović je upitao Dinkića zašto da se u Skupštini podržava nešto što je loše, aludirajući na ocenu koju je izneo Dinkić za govornicom u Skupštini da je predloženi rebalans loš, ali i iznuđen.

"Počeli ste ovu raspravu konstatacijom da je rebalans loš, zašto onda podržavamo nešto što je loše. Šta ga čini lošim - neodgovorno ponašanje prethodne vlade? Slažem se u velikoj meri sa vama, ali je isti model i u današnjoj vladajućoj koaliciji", rekao je Jovanović. On je ocenio da je Dinkić jedini predstavnik vlade na sednici parlamenta, "jer se ostali predstavnici kriju" i naveo da su Dinkićevi Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS), koji su deo sadašnje vlasti, bili i u prethodnoj vlasti i glasali za prethodni budžet. "Kad ćemo uspostaviti princip u Srbiji da se čovek plaća onoliko koliko vredi njegov rad? Po čemu se razlikuju vaše dobre namere u koje nas uverevate i dobre namere svih u poslednjih 20 godina. Izostali sa rezultati, jer se iz mandata u mandat vodila pogrešna politika", upitao je Jovanović.

On je Dinkiću rekao i da ne priča isto u Skupštini i na drugim mestima i naveo da je na jednom skupu Dinkić rekao da se mora prodavati državna imovina i upitao ga hoće li se ta imovina prodavati po tržišnoj ceni ili u "skladu sa našim iluzijama". Jovanović je kritikovao i to što je danas u Skupštini za predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju izabaran Milovan Drecun, koji prema rečima Jovanovića, Albance smatra arnautima. Lider LDP-a je kritikovao Dinkićev predlog da bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić bude predsednik Saveta NBS i naveo da je Jelašić 2008. godine "uradio isto što danas radi Jorgovanka Tabaković". Dinkić je kazao da ni on ne bi podržao rebalans budžeta zbog velikog deficita i da je taj rebalans iznuđen potez, ali da bi podržao ostale predložene ekonomske zakone i nazvao ih reformskim. On je stakao je da ovu vladu od prethodnih razlikuje to što "oni ono što nameravaju, i urade", o čemu, kako je kazao, "svedoči i to što su posle 45 dana mandata izrađeni sistemski zakoni koji bitno menjaju stanje javnih finansija u Srbiji".

Dinkić je Jovanoviću poručio da ukoliko tvrdi suprotno, onda nije dobronameran ili te mere nije dobro proučio. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović je na početku sednice upitao zašto nije prisutan predsednik Vlade Ivica Dačić kad se raspravlja o bitnim propisima. Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Zoltan Pek je istakao da SVM neće podržati predloženi rebalans, jer se tim predlogom, kako je ocenio, smanjuju sredstva namenjena Vojvodini. "Nova vlada je napravila grešku što je povećavala postojeći deficit budžeta i mislim da je sa ovim došlo do pomeranja kredibiliteta celog programa fiskalne konsolidacije", rekao je on. Pek je istakao i da će se SVM boriti za sredstva koja treba da pripadnu nacionalnim manjinama, kao i da je ta stranka mislila da će nova vlada krenuti sa oštrijim finansijskim merama. On je rekao da je poslanička grupa SVM-a podnela amandman na predloženi rebalans, ali nije precizirao na šta se odnosi taj amandman. Predsednica Narodne partije (NP) Maja Gojković se tokom dvadesetominutnog izlaganja nije izjasnila hoće li podržati predloženi budžet, ali je ocenila da budžet nikad nije više bio uslovljen zatečenim stanjem. "Socijalna davanja su bila ozbiljno ugrožena i mislim da su sad bar na kratko obezbeđena rebalansom budžeta", kazala je ona. Prema rečima Gojkovićeve, u predloženom rebalansu su značajna sredstva izdvojena da bi se neizabrane sudije i tužioci vratili na posao. Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije (SDPS) Srbije Milorad Mijatović je takođe kratko polemisao sa Jovanovićem i kritikikovao njegovo obrazlaganje efekata vladine finasijske politike. Mijatović je istakao da će podržati predloženi rebalans jer je i tržišno i socijalno orijentisan. Nakon tročasovne rasprave u Skupštini određena je jednočasovna pauza i poslanici su obavešteni da će rasprava biti nastavljena i nakon 18 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track