RASTE NAPETOST: SAD šalje dva razarača u Japan!
Foto: Printscreen Yt

Odgovor na pretnje

RASTE NAPETOST: SAD šalje dva razarača u Japan!

Planeta -
Pet brodova sa antiraketnim sistemom već je raspoređeno u Japanu, gde SAD imaju svoje baze sa gotovo 50.000 vojnika

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je danas u Tokiju da će zbog pretnji Severne Koreje SAD u Japan poslati još dva broda sa antiraketnim sistemom Aegis.

"Kao odgovor na provokacije i destabilizirajuće akcije Pjongjanga, i lansiranje raketa, što je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN, danas mogu da najavim da SAD planiraju da u Japanu do 2017. godine rasporede još dva broda sa antiraketnim sistemom Aegis", rekao je Hejgel posle razgovora sa japanskim kolegom Itsunorijem Onoderujem.

Pet brodova sa antiraketnim sistemom već je raspoređeno u Japanu, gde SAD imaju svoje baze sa gotovo 50.000 vojnika.

"Ove mere povećaće naše kapacitete da branimo Japan i američku teritoriju od severnokorejskih pretnji balističkim raketama", rekao je Hejgel.

Mediji su ranije javili da je Tokio svojim odbrambenim snagama naredio da unište sve rakete koje uđu u japanski vazdušni prostor i da je u Japanskom moru rasporedio svoje brodove.

Hejgel, koji je u okviru svoje azijske turneje juče došao u dvodnevnu posetu Japanu, rekao je da su SAD odlučne da brane Japan, u skladu sa bilateralnim sporazumima vezanim za odbranu.

Neki analitičari veruju da bi pripajanje Krima Rusiji moglo da navede Kinu na sličan postupak na ostrvima sa kojima se spori sa Japanom, a koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoju.

Hejgel bi danas trebalo da se sastane i sa ministrom spoljnih poslova Japana Fumiom Kišidom. Posle posete Japanu, Hejgel ide u Kinu i Mongoliju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track