RAT U NAJAVI: Počelo pripajanje polovine Ukrajine Rusiji!
Foto: Nemanja Pančić

NA IVICI SUKOBA: Vicepremijer krimske vlade ozvaničio borbu

RAT U NAJAVI: Počelo pripajanje polovine Ukrajine Rusiji!

Planeta -
Rustam Temirgalijev objavio juče na Fejsbuku da je cepanje bivše republike SSSR u toku, u trenutku kada situacija na istoku zemlje postaje sve napetija

SEVASTOPOLJ - Drama tek počinje.Zamenik premijera krimske vlade Rustam Temirgalijev objavio je juče na Fejsbuku da je cepanje dela Ukrajine u kojem živi pretežno rusko stanovništvo zvanično počelo i da će ta oblast uskoro postati deo Rusije i Belorusije. Oslobađanje zemljeOn je to istakao u svetlu napetih dešavanja u Donjecku, Slavjansku, Harkovu i u još nekoliko gradova na istoku bivše republike SSSR, gde su proruski demonstranti zauzeli veliki broj vladinih zgrada i nemaju nameru da ih napuste, uprkos činjenici da im je u petak vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk obećao da će imati referendum o statusu, ali i znatno proširena ovlašćenja u odnosu na vlasti u Kijevu.- Prijatelji, počelo je oslobađanje jugoistočne Ukrajine. Nadam se da će uskoro Lugansk, Donjeck, Dnjepropetrovsk, Zaporožje, Herson, Mikolajevo i Odesa formirati ukrajinsku federaciju, region čiju će snagu činiti 20 miliona ljudi, a koji će se pridružiti ujedinjenoj državi Belorusiji i Rusiji - napisao je Temirgalijev na Fejsbuku.Strah od sukobaNjegov komentar izazvao je salvu komentara Ukrajinaca, koji su izrazili zabrinutost da bi se to zaista moglo dogoditi, ali i strah od eskalacije sukoba na istoku zemlje, gde su dešavanja već dostigla kritičnu tačku.Naime, proruski orijentisani građani na istoku odlučili su da i posle obraćanja Jacenjuka ostanu u zgradama regionalnih uprava, a pored toga, grupe naoružanih ljudi juče ujutro su preuzele kontrolu nad policijskom stanicom u Slavjansku, a kasnije i sedište službe bezbednosti u tom gradu. Zbog takvog razvoja situacije ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov najavio je veoma oštru reakciju, saopštavajući da su u Slavjansk upućeni pripadnici specijalnih jedinica.Ušli u sedišta policije- Postoji ogromna razlika između demonstranata i terorista - naglasio je Avakov.Međutim, pristalice federalizacije nisu se zaustavile ni nakon tih pretnji, već su preuzele kontrolu i nad administrativnim zgradama, uključujući skupštinu. Slična situacija bila je u Donjecku, gde su muškarci u uniformama rasformiranih ukrajinskih specijalnih policijskih jedinica Berkuta okupirali sedište policije. Ubrzo nakon toga šef tog organa vlasti Konstantin Požidajev saopštio je da podnosi ostavku, uvažavajući zahteve proruskih demonstranata.

Sukob prorusa i Ukrajinaca... Grad Lugansk
Sukob prorusa i Ukrajinaca... Grad Lugansk

Osvojili gradoveBARIKADE I RUSKE ZASTAVEMaskirani muškarci potpuno su blokirali glavne prilaze gradu Slavjansku na istoku Ukrajine. Oni su postavili barikade od guma na ulicama i smestili se oko njih. Juče ujutru jedan od njih podigao je na zgradu vlade Ukrajine zastavu Rusije.

Bivše republike SSSRNATO DA NAM PRITEKNE UPOMOĆStrahujući od premeštanja ukrajinske krize na njihove teritorije, bivše sovjetske republike zatražile su podršku od NATO iako je Alijansa već preduzela određene korake.- Regionalni lideri, međutim, smatraju to nedovoljnim. Inače, pozivi baltičkih država - Estonije, Letonije i Litvanije, u kojima živi znatan deo ruskog stanovništva, kao i ukrajinskih suseda Poljske i Rumunije, stižu paralelno sa optužbama SAD da Rusija želi da stvori haos kako bi imala izgovor za opsežniju vojnu intervenciju - piše AFP.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

ODMAH REAGOVALI Ruski ministar sergej lavrov upozorio vlasti u kijevu NE USUĐUJTE SE DA UPOTREBITE SILU!Rusija je juče kao neprihvatljive ocenila pretnje vlasti u Kijevu upućene proruskim aktivistima koji su zauzeli nekoliko zgrada regionalne uprave u istočnom delu Ukrajine.- U telefonskom razgovoru šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova s ukrajinskim kolegom Andrijom Dešičjom, ruska strana je istakla odgovornost sadašnjih vlasti u Kijevu da spreče svaku upotrebu sile u južnom i jugoistočnom delu Ukrajine - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova i dodaje da su neprihvatljive stalne pretnje Kijeva da će napasti demonstrante koji se nalaze u zgradama lokalne uprave u Donjecku i Luganskom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track