Ratni načelnik policije Mehmedović: Zakopajte oružje za ne daj bože!

Svedoci tvrde

Ratni načelnik policije Mehmedović: Zakopajte oružje za ne daj bože!

Crna Hronika -
Muharem Ahmić i Sabahudin Sinanović odbacuju tvrdnje da je reč o vojnom oružju ratne Armije BiH i ističu da su se pronađene granate pojavile u Tešnju 1999. godine, a da je naredba za njihovo zakopavanje izdata naredne godine

SARAJEVO - Ratni komandanti bosansko-hercegovačke opštine Tešanj Muharem Ahmić i Sabahudin Sinanović tvrde da im je Šemsudin Mehedović, poslanik bošnjačke Stranke demokratske akcije u Skupštini BiH, 2000. godine tražio da zakopaju naoružanje na lokalitetu Kaloševići kod Tešnja.

Na toj opštini Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u dva navrata pronašla je velike količine naoružanja. Oni tvrde da im je Mehmedović to naredio na kraju svog mandata na funkciji ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i da on "već mesecima svesno laže i obmanjuje javnost tvrdnjama da nema nikakve veze sa granatama pronađenim kod Tešnja".

Njih dvojica kategorično odbacuju tvrdnje da je reč o vojnom oružju ratne Armije BiH i ističu da su se pronađene granate pojavile u Tešnju 1999. godine, a da je naredba za njihovo zakopavanje izdata naredne godine.

"Zakopajte to za ne daj bože", navodno im je rekao Mehmedović, koji je za vreme rata bio načelnik policijske stanice u Tešnju.

Ahmić i Sinanović su dodali da je za ovo oružje morao da zna i tadašnji načelnik policije ZDK, ali nisu mogli da potvrde da li je bilo namenjeno za šverc. Mehmedović, koji je bio osumnjičen i za ratne zločine protiv Srba, nije želeo da komentariše ove optužbe.

Na lokalitetu Trešnjev panj, na području opštine Tešanj, po dojavi građana, pripadnici MUP-a ZDK i SIPA pronašli su 1. novembra više od 600 granata za bestrzajne topove.Tokom jula ove godine istražioci SIPA su u okolini sela Kalaševići, takođe kod Tešnja, pronašli 588 projektila za ručni bacač, barutna punjenja za projektile i 60 projektila za bestrzajni top.

Mehmedović je na konferenciji za novinare, održanoj pre dva dana, negirao da ima bilo kakve veze sa oružjem pronađenim na području opštine Tešanj, kao i sa ratnim zločinima nad Srbima.

On je zatražio da se u istragu o oružju, pronađenom u dva navrata na tom području, uključe i predstavnici NATO, koji putem serijskih brojeva pronađenih granata mogu precizno da ustanove njihov put od fabrike u kojoj su proizvedene do polja u okolini Tešnja.

Mehmedovića je SIPA uhapsila u julu zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom u toj opštini 1992. i 1993. godine.On je posle saslušanja u Tužilaštvu BiH pušten na slobodu, a do danas protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

Nakon otkrića nove količine oružja kod Tešnja, SIPA je saopštila da ono može da se dovede u vezu sa oružjem letos pronađenom na obližnjoj lokaciji.

Izvor blizak istrazi rekao je tada da su granate, otkrivene prošle sedmice, bile namenjene za prodaju i terorističke aktivnosti, na lokaciju Trešnjev panj donesene su kako bi istražioci bili zavarani, a imaju direktnu vezu sa naoružanjem koje je SIPA u julu našla u obližnjem mestu Kaloševići.

Radi se o najvećoj količini naoružanja pronađenoj od rata u BiH, jedna granata košta oko 1500 evra, a oružje je švedskog porekla, preneo je list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track