RAVNA GORA: Glogovac i Manda podižu ustanak

Rasvetljavanje istorije drugi svetski rat u dramskoj TRILOGIJI „1941-1945“

RAVNA GORA: Glogovac i Manda podižu ustanak

Pop kultura -
Radoš Bajić juče na Tari snimao scene izlaska đenerala Draže Mihailovića na Ravnu goru, koji se desio 13. maja 1941. godine
1 / 4

Ljuta vremena u Ljutom polju na Tari.Preko livade gazi kolona, na čelu mitraljezac, dvadesetak boraca... U sredini jaše Draža Mihailović. U režiji Radoša Bajića ova visoravan poslužila je da se dočara ambijent Ravne gore, a Nebojša Glogovac predvodio je saborce u ulozi đenerala.Mitski događaj- Rekonstruišemo jedan mitski događaj - izlazak Draže na Ravnu goru, koji se dogodio 13. maja 1941. godine. Uz Dražu, onaj što jaše blizu njega je Aleksandar Aca Mišić, major, sin vojvode Živojina Mišića. Eno ga u koloni i narednik Boža Perović, koji je kroz ceo rat u svom rancu proneo zastavu 41. pešadijskog puka. Boža, koji je uz Dražu bio i onog dana kad su ga uhvatili... Božu su tad ubili - ispričao je nasred Ljutog polja režiser i scenarista serije „Ravna gora“ Radoš Bajić, odvojivši se na tren od posla.Kasnije, kad je kolona pristigla, i s njom Glogovac, glumac nam je, kad je sjahao s konja, priznao da je oduševljen ulogom koju igra.Serija nije huškačka- Za mene je čast igrati Dražu Mihailovića! Uveren sam u to da će ova serija imati ozbiljnu dokumentarističku vrednost. Videćete, nije huškačka. Draža je dosad prikazivan kao zločinac i izdajnik, a zapravo je bio rodoljub - kaže Nebojša Glogovac.

Manda: Serija priča istinu!Malo dalje, u hladu, odmarao se Milorad Mandić Manda. I on u uniformi oficira jugoslovenske vojske, s velikim brkovima, glumi kapetana Milojka Uzelca, baš po brkovima nazvanog Taras. A Manda ko Manda... I juče je svojim šalama podizao atmosferu na Ljutom polju, dok se iza brda spremala oluja... Ipak, kad je tema ozbiljna i on je ozbiljan.- Igram istorijsku ličnost, kapetana Tarasa, čoveka o kom se malo zna. Bio je jedan od 26 ljudi koji su s Dražom izašli na Ravnu goru i s njim ostali do kraja, sve do njegovog hapšenja. Drago mi je što igram jednu takvu veličinu. A serija... Ona je važna zbog toga što će ispričati jednu priču, baš onako kako je bilo - kaže Manda.

Manda na konju- A, je l‘ smete da uzjašete konja, da napravimo fotografiju - pomalo šeretski pitali smo juče Mandu na Tari. A Manda skoči iz cuga na noge...- Ko ne sme? Je l‘ ja? - pitao nas je uz smeh, a onda se za sekundu našao na leđima dorata.

Emitovanje na jesenScenama izlaska Draže na Ravnu goru završava se deseta, poslednja epizoda prvog dela trilogije Radoša Bajića „1941-1945“. Serija je do sada snimana u Mokroj Gori, na Kosmaju, u Deliblatskoj peščari, na Tari, a slede snimanja u Beogradu, Obrenovcu, Pančevu.- Poručujem gledaocima da ih nećemo razočarati. Ovo je serija koja pripada narodu, Srbiji - kaže Bajić.

Radoš deda po četvrti putEkipa serije „Ravna gora“ u subotu uveče imala je na Tari razloga da slavi. Porodila se Jelena Bajić Jočić, Radoševa ćerka. Rodila je sina Filipa, a Radoš je dobio četvrtog unuka.- Ponosan sam, naravno. Eto, podari mi Gospod i četvrto unuče, i ima li veće sreće od toga! - kaže Radoš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track