Ravno zlatu: Guči i Bregi najveće svetsko priznanje

Ravno zlatu: Guči i Bregi najveće svetsko priznanje

Stars -
Muzej svetske muzike proglasio je Sabor trubača u Guči najvećim vorld muzičkim festivalom u 2012. godini, a Gorana Bregovića najznačajnim umetnikom ove muzike

BEOGRAD - Muzej svetske muzike (World Music Museum) proglasio je Sabor trubača u Guči najvećim vorld muzičkim festivalom u 2012. godini, a Gorana Bregovića najznačajnim umetnikom ove muzike.

Muzej je, kako je saopšteno, za najbolji ansambl ove godine proglasio je "Tinarien" (Pustinjski bluz) iz Afrike. Zvanično proglašenje nagrada biće večeras u beogradskom ogranku muzeja u Skadarliji.

Kako je izjavio predsednik Srpskog svetskog kongresa Zoran Jovičić, angažovan u radu Muzeja, Sabor u Guči je najveći festival svetske, vorld muzike i srpska dijaspora sa svojim prijateljima iz sveta godinama tamo ide kao na hodočašće.

"Muzej svetske muzike je predložio da Sabor trubača u Guči uđe pod zaštitu Uneskove liste nematerijanog nasleđa", rekao je Jovičić.

Ministarstvo kulture kao svoje prve zvanične predloge za listu UNESKO-a registrovalo je između ostalih frulu, gajde, ojkanje, slavu i kolo a prema rečima Jovičića, truba na način na koji se svira u Guči, brend je koji Srbija mora da zaštiti.

Prema njegovoj oceni Sabor u Guči je u svetu najveći festival vorld muzike, jer pored srpskih sve više dolaze i trubači iz sveta koji prepoznaju da je ovo svetska muzika, miks originalnog, autentičnog i muzike drugih naroda.

"Ova vrsta muzike postaje najpopularniji žanr, predstavlja spoj istočne i zapadne, tradicionalne i moderne muzike, to su pokazali Emir Kusturica sa svojim orkestrom i Goran Bregović koji je najzaslužniji što se balkanska muzika na svetskim muzičkim scenama našla ravnopravno sa azijskom i afričkom vorld muzikom", ocenio je Jovičić.

Pre nekoliko godina u svetu su počeli da se otvaraju muzeji vorld muzike, a prošle godine je direktorka Muzeja Štefani Krof iz Švajcarske otvorila i beogradski odeljak muzeja u Skadarliji, kao priznanje za doprinos Srbije svetskoj muzici. Predsednik Muzeja u Beogradu je Stefan Vagner a direktor Svetnin Kovaćev iz Bugarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track