RAZARANJE: Tornado 600 puta jači od atomske bombe!
Foto: Rojter

Centralni deo Amerike opustošen

RAZARANJE: Tornado 600 puta jači od atomske bombe!

Planeta -
Gradić Mur u Oklahomi, pogođen nepogodom u kojoj je stradalo 24 ljudi, od kojih devetoro dece, uništen je više nego Hirošima

OKLAHOMA SITI - Tuga ne prestaje ni nekoliko dana nakon nepogode.Stravični tornado koji je pre tri dana pogodio predgrađe Oklahoma Sitija u američkoj državi Oklahomi bio je 600 puta snažniji od atomske bombe koja je pala na Hirošimu, pokazali su poslednji meteorološki izveštaji. To potvrđuju i kilometri pustoši koju je za sobom ostavila snažna vremenska nepogoda, sravnivši čitav gradić Mur i ostavivši bez domova hiljade ljudi. Roditelji očajniU nevremenu su stradale 24 osobe, od čega devetoro dece, a potraga za nastradalima juče je završena jer nadležni ne veruju da pod ruševinama ima još žrtava.Stručnjaci su izračunali energiju otpuštenu tokom tornada, koji je trajao 45 minuta, i došli do zaključka da je ona bila više stotina puta jača od one nastale nakon što su Amerikanci bacili atomsku bombu na japanski grad tokom Drugog svetskog rata.Najveća tragedija je u tome što je razorni tornado direktno prešao preko dve osnovne škole u kojima se u to vreme održavala nastava. Među prvim žrtvama je mala Dženei Hornsbi (9), čije su telo spasioci pronašli u vodi. Kad je čuo da je tornado pogodio školu, njen otac požurio je tamo nadajući se da je njegovo dete dobro. Ali za nju ipak nije bilo spasa. Poginuo je i Kajl Dikson (8), dečak kome je greda s plafona škole pala na vrat dok se s drugarima iz razreda krio u hodniku od stravične nepogode. Stradala trudnicaNjegova majka Miki verovala je da je njeno dete na sigurnom jer su na vestima govorili da vetar nije došao do škole, ali nakon nekoliko sati agonije i pokušaja da dobije bilo kakvu informaciju o svom mališanu, čula je najgore vesti.Pored toga, u školi su pronađena tela još petoro dece, a troje mališana nastradalo je kod svoje kuće, zbog nemogućnosti da pronađu sklonište. Isto tako tragično završila je i majka Megan Futrel, koja je umrla u sedmom mesecu trudnoće, a iza sebe je ostavila malog sina.

Nastradali mališani... Deca poginula tokom nastave u školi
Nastradali mališani... Deca poginula tokom nastave u školi

Lidona Kob i njen muž Stiv rizikovali živote da spasu decu
Lidona Kob i njen muž Stiv rizikovali živote da spasu decu

Hrabri učitelji spasavali đakeSupružnici Lidona i Stiv Kob, inače učitelji u jednoj od osnovnih škola koje je tornado sravnio sa zemljom, postali su simbol tragedije zbog fotografije koja je obišla svet.- Kad sam shvatila da će se sve oko mene srušiti i kad mi je gromada plafona pala na glavu, počela sam da vučem i nosim svu decu koja su se našla oko mene - ispričala je Lidona i istakla da je u tim trenucima mislila samo na ćerku Džordan, koja je pohađala istu školu u kojoj su ona i njen suprug zaposleni.- Kad sam se našla s njih dvoje, sve je bilo mnogo lakše - kroz suze je rekla Lidona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track