RAZOČARANI: Austrijanci dali poverenje desničarima, protiv EU i imigranata

Završeni izbori

RAZOČARANI: Austrijanci dali poverenje desničarima, protiv EU i imigranata

Planeta -
Pravi pobednik po dobijenom broju glasova je desničarska "Slobodarska partija". Ona je s 21,4 odsto dobila skoro četiri procenta više nego na prethodnim poslaničkim izborima pre pet godina.

BEČ - Stotine hiljada austrijskih birača razočaranih vladajućom koalicijom, glasale su u nedelju za desničarsku opozicionu partiju koja je protiv imigranata i protiv EU, čime je vladajućoj koaliciji jedva ostala apsolutna većina u parlamentu, potrebna da ostane na vlasti i narednih pet godina.

Pošto su prebrojani svi glasovi, osim onih koji su poslati poštom, objavljeno je da vladajuća Socijalistička partija ima 27,1 odsto glasova, a njen koalicioni saveznik, centristička "Narodna partija" 23,8 odsto.

Taj gubitak dve strane je veći od po dva procenta, i najgori je izborni rezultat ikada njihove koalicije koja je s nekoliko prekida na vlasti još od kraja Drugog svetskog rata. Iako rezultat daje dvema strankama skoro 51 odsto ukupnog broja glasova na poslaničkim izborima održanim u nedelju, pravi pobednik po dobijenom broju glasova je desničarska "Slobodarska partija".

Ona je s 21,4 odsto dobila skoro četiri procenta više nego na prethodnim poslaničkim izborima pre pet godina. "Zeleni" su dobili više za jedan procenat i osvojili 11,5 odsto glasova, ali su daleko od svog cilja da zamene "Slobodarsku partiju" kao treća politička sila.

Izborni prag od četiri odsto za ulazak u Parlament preskočili su liberalni "Neos" sa 4,8 odsto glasova i populistički "Stronahov tim" - stranka austrijsko-kanadskog milijardera Frenka Stronaha (Frank Stronać) sa 5,8 odsto. "Stronahov tim" kojem su ovo bili prvi savezni izbori, kampanju je uglavnom zasnovao na kritici vladajuće koalicije i verovatno je imao koristi od razočaranja u vladu.

Mnogi Austrijanci se protive finansijskoj i moralnoj podršci svoje vlade Grčkoj i drugim zemljama evrozone koje se bore za ekonomski opstanak tokom dugotrajne krize koja je zahvatila neke od 17 zemalja Evropske unije koje koriste zajedničku valutu. Sa stopom nezaposlenosti od svega 4,8 odsto i privredom koja je ojačala tokom poslednjih pet godina, Austrija je među zemljama najmanje pogođenim nevoljama evrozone.

Ali, u toj zemlji u kojoj tradicionalno strahuju od spoljašnjih uticaja koji bi razbili mehur prosperiteta, izgleda da je bio efikasan poziv "Slobodarske partije" "Najpre Austrija", uz parole kojima je ta stranka eksploatisala nepoverenje prema doseljenicima-muslimanima. Pravo glasa ima 6,4 miliona ljudi, već od 16. godine, a deset odsto je odlučilo da glasa putem pošte. Skoro 66 odsto birača u nedelju je došlo na glasačka mesta, a to je manje nego pre pet godina. Očekivalo se da će socijalisti i "Narodna stranka" obnoviti svoju koalicionu vlast. Kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) iz Socijalističke partije insistirao je pre izbora da neće tražiti da vlada sa "Slobodarskom partijom".

Ministar inostranih poslova Mihael Špindeleger (Mićael Spindelegger) koji je na čelu "Narodne stranke", aludirao je da je spreman za pregovore sa svim strankama. Ali, poznata je njegova odbojnost prema lideru "Slobodarske partije" Hajnc-Kristijanu Štraheu (Heinz-Ćristian Straće) i njegovim stavovima protiv EU. Zato Špindelegerova uzdržanost prema obnavljanju koalicije sa socijalistima može biti posledica želje da iz jače pozicije pregovara s njima o ministarskim mestima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track