SABLASNO MIRNO: Reporteri Kurira ispred poslednjeg ukrajinsko bastiona na Krimu

Ekskluzivno

SABLASNO MIRNO: Reporteri Kurira ispred poslednjeg ukrajinsko bastiona na Krimu

Planeta -
Na vazduhoplovnoj bazi Belbek, koju su sinoć osvojile ruske i krimske snage, istaknuta je ruska zastava i ruski vojnici čuvaju stražu

Dan posle spektakularne akcije preuzimanje vazduhoplovne baze Belbek, u kojoj su poginjuli ukrajinski vojnik i ruski policajac, u bazi i ispred nje je sablasno mirno, javlja ekipa Kurira.

Na bazi je istaknuta ruska zastava, a pred njom stražare ruski vojnici.

Baza Belbek kraj Sevastopolja nedeljama je bila pod opsadom ruske armije, a proruske snage i pripadnici Samoobrane Krima upali sinoć, u subotu 22. marta. Kapije tog poslednjeg uporišta vojske Ukrajine na Krimu probijene su oklopnim vozilima, a dramatičnom zauzimanju baze prisustvovali su i reporteri Kurira.

Kapije su probijene oklopnim vozilima                Foto: Nemanja Pančić
Kapije su probijene oklopnim vozilima Foto: Nemanja Pančić

Naređenje da se puca izdao komandant aerodroma, ukrajinski pukovnik Juli Mamčur, koji je ignorisao naredbu iz Kijeva da se povuče. Uhapšen je čim je preuzeta baza. U pucnjavi su stradali ukrajinski vojnik Sergej Kokurin (35) i ruski policajac Ruslan Kozakov (34). Danas im je u Simferopolju održano zajedničko opelo.

Palo poslednje uporište ukrajinske armije na Krimu       Foto: Nemanja Pančić
Palo poslednje uporište ukrajinske armije na Krimu Foto: Nemanja Pančić

Zauzimanjem Belbeka završeno je uspostavljanje ruske vlasti na tom poluostrvu, sada delu Rusije. Danas je tamo mirno, javlja ekipa Kurira

http://www.youtube.com/watch?v=01qPq6ANH8c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja