RODITELJI, OPREZ: Depresija nam ubija decu!
Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija

RODITELJI, OPREZ: Depresija nam ubija decu!

Život -
Depresija je predominantna bolest mladih u svetu, navodi SZO i dodaje da su tri glavna uzroka smrti adolescenata saobraćajne nesreće, sida i samoubistv

ŽENEVA - Depresija je vodeća bolest i hendikep mladih između 10 i 19 godina, pokazuje danas objavljeni izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Depresija je predominantna bolest" mladih u svetu, navodi SZO i dodaje da su tri glavna uzroka smrti adolescenata saobraćajne nesreće, sida i samoubistvo.

SZO navodi da je tokom 2012. godine umrlo 1,3 miliona adolescenata u svetu, a da po 330 mladih svakodnevno pogine u saobraćajnim nesrećama.Ovo je prvi put da SZO objavljuje kompletan izveštaj o zdravstvenim problemima adolescenata. Ti problemi su povezani s pušenjem, konzumiranjem droga i alkohola, sa sidom, mentalnim zdravljem, ishranom, seksualnošću i nasiljem.

"Svet ne posvećuje dovoljno pažnje zdravlju adolescenata", izjavila je Flavija Bustreo, pomoćnica generalne direktorke za zdravlje žena i dece u SZO. Ona je izrazila nadu da će izveštaj privući veću pažnju na zdravlje mladih između 10 i 19 godina i da će doprineti pokretanju ubrzane akcije za rešavanje njihovih zdravstvenih problema.

Depresija je globalno uzrok bolesti broj jedan u toj starosnoj grupi, a samoubistvo treći uzrok smrtnosti.Neke studije pokazuju da su kod osoba koje imaju mentalne probleme, prvi simptomi uočeni već u 14. godini.

Prema SZO, ako se adolescenti leče na vreme, mogla bi da se spreči smrt i izbegnu "patnje u životu".SZO navodi da su dijareja i plućne infekcije drugi i četvrti uzrok smrtnosti mladih od 10 do 14 godina.

Glavne bolesti koje pogađaju adolescente su depresija, povrede u saobraćajnim nesrećama, anemija, sida, samosakaćenje, problemi s kičmom, dijareja, anksioznost, astma i respiratorne bolesti.Glavni uzroci smrtnosti adolescenata su saobraćajne nesreće, sida, samoubistvo, plućne bolesti, nasilje, dijareja, davljenje, meningitis, epilepsija, endokrinološki problemi i krvne bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track