ROK 22. APRIL: Radnici Jumka peške će za Beograd
Foto: Beta

Ne odustaju

ROK 22. APRIL: Radnici Jumka peške će za Beograd

Srbija -
Oko 1.200 radnika koji štrajkuju već tri meseca traže izbor novog generalnog direktora i kompletnog Nadzornog odbora, isplata šest zaostalih zarada i uplata poreza i doprinosa koji nisu uplaćivani od 2010. godine

VRANJE - Radnici vranjske tekstilne kompanije “Jumko“ najavljuju da će, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtevima, 22. aprila pešice krenuti auto-putem za Beograd.

Predsednik Samostalnog sindikata u vranjskom "Jumku" Slađan Mitić je izjavio da su zahtevi 1.200 radnika koji štrajkuju već tri meseca, izbor novog generalnog direktora i kompletnog Nadzornog odbora, isplata šest zaostalih zarada i uplata poreza i doprinosa koji nisu uplaćivani od 2010. godine.

"Delegacija sindikata 'Jumka' imala je prošle nedelje sastanak sa savetnikom ministra privrede Slobodanom Tomovićem kada nam je obećano da ćemo do Uskrsa dobiti još jednu minimalnu zaradu, ali mi tražimo da nam se ispune i ostala 22 zahteva koje smo tada predali", kazao je Mitić.

Mitić je naveo da su "radnici ogorčeni na Inicijativni odbor, koji je zajedno sa sindikatima učestvovao u razgovoru u Ministarstvu privrede, a sada zahteva da se štrajk prekine".

"Inicijativni odbor su formirale pristalice bivšeg generalnog direkora 'Jumka', koji je u ostavci, i radnici su ogorčeni na njihov predlog da se krene sa radom. Protest smo danas prijavili i najverovatnije ćemo 22. aprila krenuti pešice prema Beogradu jednom trakom autoputa", kazao je Mitić.

Po njegovim rečima, zbog višemesečnog štrajka u "Jumku" nije završen ranije ugovoren posao šivenja oko 200 uniformi za Vojsku Srbije, ali radnici neće prekinuti štrajk dok im se ne kaže kakva je sudbina kompanije.

"Ne zanima nas ko će biti generalni direktor ni ko će biti u Nadzornom odboru, ali želimo da nadležni državni organi istraže poslovanje 'Jumka' u prošlom i u sadašnjem periodu", rekao je Mitić.

Štrajk u "Jumku" su organizovali Samostalni sindikat i ASNS.

Holding kompanija "Jumko", u većinskom vlasništvu države, je u restruktuiranju. Prethodnih nekoliko godina fabrika se specijalizovala za šivenje uniformi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track