Rusi zavrću gas Evropi?
Foto: Beta Ap

Svet na ivici rata

Rusi zavrću gas Evropi?

Planeta -
Nije isključena mogućnost poremećaja isporuke plina evropskim zemljama zbog političke situacije u Ukrajini, saopštio ruski „Gasprom“

MOSKVA - Ventil je u ruskim rukama.Ruska državna kompanija „Gasprom“ upozorila je juče da nije isključena mogućnost poremećaja isporuke gasa Evropi usled političke situacije u Ukrajini. Rusija bi, u najgorem slučaju, mogla da zavrne ventile i zatvori gasovod odakle dolazi četvrtina evropskog gasa. Zapad i Japan ne dolaze na G8Čelnici ruskog gasnog giganta poručuju da zasad isporučuju gas uprkos dugovima koji se gomilaju i koje Ukrajina ne podmiruje.Rusija je bila spremna da odobri vlastima u Kijevu popust od 33 odsto na cene gasa, ali su protesti u Ukrajini doveli u pitanje taj dogovor. Portparol „Gasproma“ Sergej Kuprijanov ranije je kazao da bi ruska kompanija mogla da otkaže Ukrajini popust na cene gasa zbog duga koji je u međuvremenu dostigao 1,5 milijardi dolara. Taj iznos uključuje dug za prošlogodišnje, ali i za aktuelne isporuke gasa.- Ovo znači da Rusija ima keca u rukavu. Ukrajina se energetski umnogome oslanja na Rusiju, a Evropa prilično zavisi od ruske nafte i gasa - kaže profesor Lesli Holms sa Univerziteta u Melburnu.Pad ruske rubljeNa drugoj strani, američki zvaničnici zapretili su teškim ekonomskim i diplomatskim posledicama zbog aktuelnih događaja. Nije izvesno da li bi takve mere mogle loše da utiču i na evropske zemlje zbog ekonomskih odnosa s Rusijom. Zasad SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija neće učestvovati na samitu G8, koji bi trebalo da se održi u junu u Sočiju.Zbog krize u Ukrajini trgovanje na ruskoj berzi opalo je juče za 10 odsto, a vrednost ruske rublje je na do sada najnižem nivou u odnosu na američki dolar i evro. Rublja je u odnosu na evro prvi put pala na nivo od više od 50 rubalja za jedan evro, dok je u odnosu na američku valutu dostigla nivo od manje od 36,5 rubalja za jedan dolar.U isto vreme, Centralna banka Rusije povisila je referentnu kamatnu stopu radi ograničavanja ekonomskih posledica zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini. Centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu sa 5,5 na sedam odsto u nastojanju da podstakne rublju i ograniči već alarmirajuće kretanje kapitala usled tenzija između Rusije i Ukrajine. „Cilj ove odluke je da se spreči pojava rizika po inflaciju i finansijsku stabilnost usled kolebanja na finansijskim tržištima“, navodi se u saopštenju banke.

Ode i cena nafte
Ode i cena nafte

Posle mobilizacijePOSKUPELA NAFTATerminske cene nafte juče su porasle. Barel američke „lake“ nafte za isporuku u aprilu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku za 1,14 dolara na 103,73 dolara po barelu, dok je ista količina severnomorske nafte tipa „brent“ za aprilsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 110,69 dolara, odnosno 1,62 dolara više nego prošle nedelje.

KonsultacijeMMF U KIJEVUMisija Međunarodnog monetarnog fonda doputovala je u Kijev, gde danas počinju konsultacije s ukrajinskim vlastima. Prema procenama novih ukrajinskih lidera, njihovoj zemlji je u naredne dve godine potrebna finansijska pomoć od 35 milijardi dolara da bi izbegla bankrot.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track