Rusija i Kina potpisale istorijiski gasni sporazum težak 400 milijardi dolara!
Foto: Reuters

Veliki uspeh

Rusija i Kina potpisale istorijiski gasni sporazum težak 400 milijardi dolara!

Planeta -
Već drugog dana posete Vladimira Putina Šangaju potpisan 30-godišnji ugovor koji će Moksvi pomoći da smanji zavisnost od evropskog tržišta i ublaži sankcije Zapada

ŠANGAJ - Posle 10 godina pregovaranja, ruski državni naftni gigant Gasprom i Kineska državna naftna kompanija (CNPC) potpisale su istorijski sporazum o uvozu ruskog gasa na 30 godina.

Sporazum razumevanja, težak 400 milijardi dolara, potpisan je u Šangaju u prisustvu predsednika dve zemlje, Vladimira Putina i Sji Đinpinga, već drugog dana Putinove zvanične posete Kini.

Cena koju će Kina plaćati za ruski gas ostgaje trgovačka tajna, kazao je direktor Gasproma Aleksej Miler. Miler nije potvrdio, ali pretpostavlja se da će ruski gas Kini biti isporučivan kroz gasovod "Moć Sibira".

Aleksej Miler: Cena je trgovačka tajna Foto Fonet
Aleksej Miler: Cena je trgovačka tajna Foto Fonet

Zna se i da je Rosnjeft, najveći proizvođač nafta u Rusiji, predlagao da taj gas bude oslobođen rudne rente i da je Peking razmatrao ukidanje uvoznih carina na ruski gas, objavio je Rojters.

Tek će se saznati detalji ovog ugovora, po kojem će Rusija Kini slati 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ovaj sporazum umanjuje zavisnost Gasproma od Evropi, gde isporuke iz Rusije pokrivaju oko jedne trećine potrošnje gasa, a ublažava i uticaj zapadnih sankcija, uvedenih Rusiji zbog situacije s Ukrajinom.

Sporazum će takođe, kako izveštava ruska televizija RT, kineskoj ekonomiji, najbrže rastućoj u svetu, obezbediti prirodni gas koji će joj pomoći da u narednih 30 godina zadrži svoj tempo rasta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track