Na Krimu tvrde da vođi krimskih Tatara Džemilovu nije zabranjen povratak!
Foto: Reuters

Džemilov slagao?

Na Krimu tvrde da vođi krimskih Tatara Džemilovu nije zabranjen povratak!

Planeta -
Mustafa Džemilov kaže da su ga s granice Krima vratili s obrazloženjem da mu je na pet godina zabranjeno da uđe u Rusiju, ali krimske vlasti tvrde da to nije tačno

MOSKVA - Rusija je danas na pet godina zabranila ulazak na Krim lideru proukrajinskih Tatara s tog poluostrva Mustafi Džemilevu, saopštila je tatarska skupština, ali u Simferopolju to demantuju..

Džemilev je ispričao da mu je, kada je pokušao da se s puta vrati kući, uručeno zvanično rešenje o zabrani ulaska na Krim tokom pet godina, prenosi AFP. Ali RIA Novosti saznaje od izvora u vrhu Krima, koji je želeo da ostane anoniman, da su jedino ukrajinski graničari mogli da vrate Džemileva.

.Džemilev je umesto na Krim otputovao za Kijev, gde će večeras razgovarati s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

U jeku protesta za pripajanje Krima Rusiji, krimski Tatari su demonstrirali protiv toga Foto AP
U jeku protesta za pripajanje Krima Rusiji, krimski Tatari su demonstrirali protiv toga Foto AP

Cela afera se dešava samo dan pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vreme vlasti Josifa Staljina u Sovjetskom Savezu. "Potpisao sam dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara, Jermena, Nemaca, Grka - svih onih koji su bili ugnjetavani za vreme Staljinove represije", rekao je Putin na sastanku Državnog saveta.

Inače, pripadnici tatarske manjine, kojih ima 300.000 i čine oko 15 odsto stanovništva Krima, prošlog meseca su izrazili protivljenje pripajanju tog poluostrva Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja